Provedba istraživanja EUROGRADUATE u Republici Hrvatskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dana 9. prosinca 2022. godine predstavljeno je istraživanje EUROGRADUATE i projekt GT CROATIA. Istraživanje EUROGRADUATE je istraživanje u odabranim zemljama Europske unije koje je Europska komisija pokrenula 2018. godine s ciljem stvaranja pretpostavki za praćenje razvoja karijera osoba s diplomom visokog obrazovanja diljem Europe.

Druga faza istraživanja EUROGRADUATE Survey započela je 2022. godine, a nositelj provedbe za Republiku Hrvatsku je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Na razini Europske unije istraživanje koordinira Njemački centar za istraživanje visokog obrazovanja (DZHW).

Na uvodnome događaju prisutne su pozdravili državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Ivica Šušak i načelnica Sektora za razvoj visokog obrazovanja Dijana Mandić, koji su istaknuli važnost ovog istraživanja za razvoj politika u visokom obrazovanju i podsjetili na niz aktivnosti koje provodi Ministarstvo s ciljem unaprjeđenja kvalitete visokog obrazovanja. Također su zahvalili svim dionicima na potpori u provedbi EUROGRADUATE istraživanja te su pozvali visoka učilišta da podrže provedbu istraživanja EUROGRADUATE i aktivnije razvijaju veze s osobama koje su stekle diplomu na njihovu visokom učilištu.

U nastavku je Marina Crnčić Sokol iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske predstavila Preporuke Vijeća Europske unije za praćenje osoba s kvalifikacijom i projekt GT CROATIA kojim se financira provedba istraživanja EUROGRADUATE u Republici Hrvatskoj. Voditelj nacionalnog EUROGRADUATE istraživačkog tima prof. dr. sc. Ivan Rimac prenio je iskustva i rezultate iz prethodnog EUROGRADUATE pilot-istraživanja i najavio da provedba sljedeće faze EUROGRADUATE istraživanja kreće u ponedjeljak 12. prosinca 2022. godine. Igor Drvodelić, član  EUROGRADUATE istraživačkog tima i pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, podsjetio je na dosadašnje napore Agencije za znanost i visoko obrazovanje da razvije nacionalni sustav praćenja osoba s diplomom te ukratko prezentirao dosadašnje rezultate.

U završnome dijelu prisutni su iznijeli svoja iskustva u prikupljanju podataka o osobama koje su stekle diplomu te su iskazali spremnost za daljnju potporu u provedbi istraživanja EUROGRADUATE. Također, svi prisutni složili su se da s nestrpljenjem očekuju rezultate najnovijeg istraživanja EUROGRADUATE.

Pisane vijesti | Projekti | Visoko obrazovanje