Delegacija OECD-a u posjetu dionicima iz hrvatskog sustava visokog obrazovanja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) provode projekt pod nazivom „Podrška digitalnoj transformaciji hrvatskih visokih učilišta” (Assessing the digital readiness of higher education in Croatia) koji se financira iz Instrumenta tehničke pomoći Opće uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije (DG REFORM). Projekt analizira trenutačno stanje digitalizacije u visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj i osigurava namjensku tehničku podršku i stratešku podlogu za buduću digitalnu transformaciju.

U sklopu projekta provedeno je istraživanje na temu digitalne zrelosti visokih učilišta, koje je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET u ožujku i travnju ove godine.

Slijedom rezultata provedenog istraživanja i potrebe uvida u stanje digitalne spremnosti visokih učilišta na terenu, delegacija OECD-a posjetila je Hrvatsku u razdoblju od 16. do 25. svibnja 2022. godine. U sklopu posjeta, delegacija je provela intervjue s predstavnicima uprava, IT službi, nastavnika i studenata nekoliko javnih i privatnih visokih učilišta u Zagrebu, Zadru, Šibeniku i Splitu. Također, održani su sastanci s dionicima iz sustava visokog obrazovanja koji aktivno sudjeluju u kreiranju politika i provedbi digitalizacije visokog obrazovanja - s predstavnicima Rektorskog zbora, Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Vijeća veleučilišta i visokih škola, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, CARNET-a te Sveučilišnog računskog centra (Srce). U sklopu posjeta organiziran je stručni seminar za dionike u visokom obrazovanju o učinkovitom ulaganju u digitalnu infrastrukturu u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja. Seminar je održan 23. svibnja 2022. godine u hibridnom obliku, a na njemu su sudjelovali inozemni stručnjaci iz područja digitalizacije i digitalne transformacije visokog obrazovanja koji su sudionicima prenijeli iskustva drugih zemalja Europskog prostora visokog obrazovanja o temama vezanima uz digitalnu transformaciju i ulaganja u digitalnu infrastrukturu visokog obrazovanja, kao i unaprjeđenje kompetencija nastavnika u razvoju digitalnih obrazovnih sadržaja i programa.


 

Pisane vijesti | Projekti | Visoko obrazovanje