Ravnatelj Uprave dr. sc. Meštrić sudjelovao na raspravi o pristupanju Hrvatske Odboru OECD-a nadležnom za znanost



Na 124. sjednici Odbora OECD-a (Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj) za znanstvene i tehnološke politike (Committee for Scientific and Technological Policy CSTP), održanoj 25. travnja 2024. godine u Parizu, aktivno je sudjelovao ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić. Na sjednici CSTP-ova Odbora održana je rasprava o pristupanju Hrvatske OECD-u nakon koje je uspješno završen pristupni proces u ovom području.

Predstavnik tajništva OECD-a, gosp. Mario Cervantes, ukratko je prezentirao glavna opažanja i zaključke o usklađenosti Republike Hrvatske s preporukama OECD-a u području znanstvenih i tehnologijskih politika. Istaknuto je kako je Hrvatska usklađena s preporukama OECD-a te su iznesene dugoročne preporuke na temu otvorene znanosti, međunarodne suradnje te politika na temu digitalne i zelene tranzicije. 

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić održao je prezentaciju o dosadašnjim i planiranim aktivnostima kojima je cilj dodatno i jače usklađivanje s preporukama OECD-a te je predstavio nacionalne reforme, aktivnosti i planove u području istraživanja i inovacija. Nakon održane prezentacije uslijedila su pitanja država članica OECD-a na koja je ravnatelj dr. sc. Meštrić uspješno odgovorio.

Zaključno, prepoznata su nastojanja Republike Hrvatske za jačanje politika znanosti i tehnologije i održavanje koraka s europskim i svjetskim dobrim praksama, a s ciljem dodatnoga međunarodnog umrežavanja i jačanja nacionalnoga istraživačkog i inovacijskog potencijala.


 

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija