Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom financija te Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziralo je stručni skup u povodu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca pod geslom „Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost!“ u petak, 15. ožujka 2024. 

Na skupu je govorio Momir Karin, prof., ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr. sc. Verica Jovanovski iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Ana Zorić, dipl. iur., ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav iz Ministarstva financija i Zvjezdana Kidrić, dipl. oec. iz Ministarstva financija.

Primjere dobre prakse iznijele su mr. sc. Martina Primorac Krmpotić iz Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, Zlata Paštar, prof., iz I. gimnazije u Zagrebu, Suzana Mikulec, učiteljica savjetnica iz Osnovne škole Prečko, Nina Kalin, prof. iz I. osnovne škole Dugave, Mirela Puškarić, prof., iz Osnovne škole Zapruđe i Katarina Kukić, prof., iz Osnovne škole Remete. Na skupu su sudjelovali i učenici iz navedenih škola.

Skup je vodila i moderirala izv. prof. dr. sc. Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta iz Zagreba. 

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja djece i mladih od najranije životne dobi u cilju donošenja informiranih financijskih odluka te u konačnici postizanja financijske dobrobiti i otpornosti. 

Europski tjedan novca je godišnja inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja s aktivnostima kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo. 

Cilj obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca je financijskim obrazovanjem unaprijediti razinu financijske pismenosti i omogućiti djeci, mladima i građanima stjecanje financijskih kompetencija koje su nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.

U tjednu od 18. do 24. ožujka 2024. godine nizom aktivnosti obilježit će se Svjetski i Europski tjedan novca s posebnim naglaskom na uključivanje djece i mladih u projekte i programe vezane uz unaprjeđivanje financijske pismenosti.

U sklopu Svjetskog i Europskog tjedna novca planirano je da se financijske institucije uključe u šire informiranje djece i mladih o radu banaka, osiguravatelja, burze i drugih financijskih institucija te škole pozivamo da se odazovu njihovu pozivu. 

Nakon završetka obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca MZO će prikupljati podatke o aktivnostima škola koji će se koristiti s ciljem dostave ukupnog opisa aktivnosti u Republici Hrvatskoj Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Pisane vijesti | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje