Održana inicijalna rasprava na Radnoj skupini za biotehnologiju, nanotehnologiju i konvergencijske tehnologije OECD-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na Radnoj skupini za biotehnologiju, nanotehnologiju i konvergencijske tehnologije Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), 13. prosinca 2023. godine u Parizu, održana je inicijalna rasprava za pristup Republike Hrvatske OECD-u.

Predstavnik tajništva OECD-a gosp. Mario Cervantes ukratko je prezentirao glavna opažanja o napretku Republike Hrvatske u pogledu ispunjavanja kriterija za članstvo u OECD-u te naglasio kako je Republika Hrvatska uspješno realizirala tehničku misiju u području znanstvenih i tehnologijskih politika. 

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić održao je prezentaciju na temu hrvatske perspektive u pogledu biotehnologije, nanotehnologije i konvergencijske tehnologije. Ravnatelj Meštrić predstavio je tematska prioritetna područja Strategije pametne specijalizacije, s posebnim fokusom na personaliziranu brigu o zdravlju, pametnu i čistu energiju te održivu i kružnu hranu. Dodatno je istaknuo nacionalne aktivnosti u pogledu umjetne inteligencije te ukratko predstavio glavne zaključke provedenog mapiranja sektora znanosti i tehnologije u području umjetne inteligencije, a u sklopu projekta „Znanstveno i tehnologijsko predviđanje“. Ravnatelj Meštrić naveo je i značaj projekta CroQCI čiji je cilj implementacija eksperimentalnih kvantnih komunikacijskih sustava i mreža, dopunjenih i integriranih nizom klasičnih sigurnih komunikacijskih tehnologija. Zaključno su istaknuti doprinosi centara izvrsnosti u području biotehnologije, nanotehnologije i konvergencijske tehnologije te su navedene istraživačke infrastrukture u kojima Republika Hrvatska sudjeluje. 

Nakon održane prezentacije uslijedila su pitanja država članica OECD-a na koja je dr. sc. Meštrić uspješno odgovorio. 

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija