Ženeva, 7. listopada 2023. - Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) otvorila suvremeni edukacijsko-znanstveni centar

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
CERN, jedan od vodećih istraživačkih centara u svijetu čijim se kapacitetima u provedbi istraživanja koristi oko 12 000 znanstvenika diljem svijeta, svečano je otvorio 7. listopada 2023. godine u Ženevi novi suvremeni centar namijenjen edukaciji i popularizaciji znanosti. Tijekom svečane inauguracije, CERN je predstavio suvremeni centar u prisutnosti predsjednika Švicarske Konfederacije gosp. Alaina Berseta, donatora, ministara i drugih visokih dužnosnika iz zemalja članica CERN-a, kao i pridruženih članica.

Novi centar, koji je dizajnirao svjetski poznati arhitektonski studio Renzo Piano Building Workshop, otvoren je za posjetitelje iz cijeloga svijeta.

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja na svečanoj inauguraciji sudjelovao je ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić dok je u ime Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao dekan, prof. dr. sc. Mirko Planinić, predstavnik RH u CERN-ovu financijskom odboru, a u ime Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Vuko Brigljević, predstavnik RH u Vijeću CERN-a.

Ravnatelj Meštrić tom je prigodom sudjelovao u panel diskusiji na temu Radna snaga sutrašnjice: kako razvijati vještine potrebne za društvo. Ravnatelj je istaknuo kako se Hrvatska suočava s izazovom emigracije stanovništva i odljeva visokoobrazovanih stručnjaka, no istodobno je naglasio nužnost privlačenja talentirane radne snage i zadržavanja visokoobrazovnih stručnjaka u Hrvatskoj. Navedeno zahtijeva ulaganje u razvoj potrebnih i ključnih vještina prilagođenih suvremenim izazovima na tržištu rada kao i usklađivanje s brzim tehnološkim napretkom, zaključio je ravnatelj Meštrić.

Zaključno je Fabiola Gianotti, generalna direktorica CERN-a, naglasila važnost edukacije i popularizacije znanosti te je istaknula kako će CERN-ov suvremeni centar predstavljati mjesto gdje će se svakog dana znanstvenici i javnost integrirati

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija