Održan sastanak CERN Vijeća i sastanak RH-CERN delegacije

Od 22. - 23. lipnja 2023. godine u Ženevi održan je sastanak Vijeća Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). 

CERN je prepoznat kao jedan od vodećih istraživačkih centara u svijetu, čijim se kapacitetima u provedbi istraživanja koristi oko 12 000 znanstvenika diljem svijeta, a misija CERN-a jest pružiti jedinstvenu ponudu akceleratora čestica, ponuditi mogućnost izvođenja istraživanja svjetske klase u fundamentalnoj fizici kao i ujediniti znanstvenike iz cijelog svijeta, a kako bi pomaknuli granice znanosti i tehnologije, za dobrobit društva u cjelini.

Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, na sastanku Vijeća sudjelovao je ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju, dr. sc. Hrvoje Meštrić dok je ispred Instituta Ruđer Bošković, na sastanku sudjelovao dr. sc. Vuko Brigljević. Također, 23. lipnja 2023. godine održan je i CERN-Hrvatska Liaison Committee Meeting na kojemu su predstavnici CERN-a pozdravili sudjelovanje hrvatskih znanstvenika u eksperimentima CERN-a te naglasili kako je potrebno nastaviti jačati institucionalnu suradnju. Ravnatelj Meštrić iznio je pregled hrvatskog sustava znanosti kao i pregled nacionalnih strateških ciljeva u znanosti.

Naglasio je i važnost kontinuirane suradnje između Republike Hrvatske i CERN-a istaknuvši kako se pridruženim članstvom u CERN-u hrvatskoj fizici omogućuje pristup eksperimentima najviše svjetske razine, a hrvatskim znanstvenicima, inženjerima i specijalistima različitih profila, kao i studentima te nastavnicima, pristup znanju i praktičnom radu. 

Na sastanku su sudjelovali i hrvatski znanstvenici, prof. dr. sc. Mirko Planinić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Vuko Brigljević s Instituta Ruđer Bošković gdje su predstavili aktivnosti hrvatskih znanstvenika u eksperimentima CERN-a, ali i naglasili kako je sudjelovanjem u CERN-u hrvatskoj znanosti omogućeno stvaranje međunarodnih kolaborativnih mreža, ali i jačanje kapaciteta, znanja i vještina studenata i nastavnika fizike.

Interes Republike Hrvatske u pogledu suradnje s CERN-om je i gospodarske prirode budući da dugoročan nacionalni cilj podrazumijeva jačanje suradnje privatnog i akademskog sektora s ciljem osnaživanja istraživačkog, inovacijskog, tehnološkog i gospodarskog potencijala Republike Hrvatske, zaključio je dr. sc. Meštrić.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija