Upravni odbor DONES-a suglasan je s uspostavljanjem Programskog tima DONES-a

  • Slika
  • Slika
Upravni odbor DONES-a sastao se u Zagrebu 14. ožujka na svom trećem sastanku kako bi raspravio i pregledao napredak programa DONES, posebice organizacijske i pravne zahtjeve potrebne za daljnji napredak.

Sastanak Upravnog odbora DONES-a, koji se održao u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, pozdravio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, a na sastanku su sudjelovali i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. David Smith, izaslanstvo Španjolske i Hrvatske te predstavnici 15 zemalja, kao i Europska komisija u ime EURATOM-a, Konzorcij europskih fuzijskih laboratorija (EUROfusion) te Fusion for Energy (F4E).

Tijekom sastanka hrvatsko izaslanstvo predstavilo je najnovije informacije o hrvatskom doprinosu programu DONES. Predstavljen je napredak vezan uz nabavu, kao i ključni organizacijski aspekti kao što je uspostava Programskog tima uz imenovanje privremenog voditelja Programa te dogovor o uspostavi DONES zajedničkog tima.

Osim toga, Upravni odbor DONES-a raspravljao je o postignućima od posljednjeg sastanka održanog u Granadi 14. listopada 2023., uključujući napredak u rješavanju preporuka koje je iznijela vanjska stručna skupina te su bili obaviješteni o aktivnostima zajedničkog sučelja s IFMIF/EVEDA projektom. Upravni odbor DONES-a također je obaviješten o raspravama koje su u tijeku sa zainteresiranim zemljama kako bi se definirao njihov mogući doprinos programu DONES.

I na kraju, predstavnici su pregledali i složili se s procjenom vrijednosti programa DONES koja utvrđuje procjene vrijednosti i pravila za doprinose programu DONES.

Sljedeći sastanak Upravnog odbora DONES-a održat će se u Granadi, u Španjolskoj u listopadu 2024. godine.

Na trećem sastanku Upravnog odbora DONES-a sudjelovali su predstavnici:



Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja