Najava konferencije Hrvatski kvalifikacijski okvir – mehanizam za osiguravanje relevantnosti obrazovanja, Rijeka, 7. prosinca 2018. godine

Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Sveučilištem u Rijeci organizira i ove godine konferenciju na kojoj se predstavljaju i raspravljaju novosti sa svih razina obrazovanja u Hrvatskoj. Ovogodišnja konferencija održat će se u Rijeci, 7. prosinca 2018., pod nazivom Hrvatski kvalifikacijski okvir - mehanizam za osiguravanje relevantnosti obrazovanja i nadamo se da će i ova, već četvrta u nizu konferencija Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, biti iznimno posjećena kao i dosadašnje.

Na konferenciji ćemo raspraviti je li Škola za život put prema uspostavi učinkovitijeg sustava općeg obrazovanja i odgoja koji će djecu doista pripremiti za život. Prikazat će se i rezultati projekta E-škole provedenoga kao korak prema digitalno zrelijim školama u Hrvatskoj.
 
U razgovoru o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju raspravit će se uvođenje dualnog obrazovanja kao modela u kojem uz suradnju obrazovnih institucija i poslodavaca učenici stječu vještine potrebne za tržište rada i cjeloživotno učenje. Razgovarat će se i o stvaranju preduvjeta za postizanje privlačnijega strukovnog obrazovanja i osposobljavanja uspostavom regionalnih centara kompetentnosti.

Rasprava o visokom obrazovanju bit će usmjerena na osiguravanje kvalitete ishoda učenja. Analizirat će se prilike za poboljšanje ishoda učenja u visokom obrazovanju učenjem uz rad te podijeliti iskustva o načinima verifikacije ishoda učenja. U razgovor će se uključiti i poslodavci, kao i inozemni stručnjaci.

Hrvatski kvalifikacijski okvir uspostavljen je, uz ostalo, kao alat koji pridonosi boljem razumijevanju između obrazovanja i tržišta rada pa će se konferencija osvrnuti i na relevantnost obrazovanja u Hrvatskoj s gledišta poslodavaca. Konferencija će pružiti i inozemnu perspektivu kao poticaj da promislimo mogućnosti za daljnji razvoj inovativnoga, modernoga i relevantnoga obrazovanja u Hrvatskoj.

I ove će godine knowledge cafe pružiti priliku da posjetitelji uz neposredni razgovor u manjim grupama doznaju više o razvojnim projektima u obrazovanju.

Događaj je organiziran uz potporu darovnice Europske komisije za podršku nacionalnim koordinacijskim točkama za Europski kvalifikacijski okvir i projekta Uspostava i upravljanje Registrom HKO-a kao podrška radu sektorskih vijeća i ostalih dionika u procesu provedbe HKO-a, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda (u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali“). U organizaciju konferencije uključilo se i Sveučilište u Rijeci koje organizira svoju konferenciju u povodu obilježavanja 45 godina rada. Sveučilište u Rijeci aktivno sudjeluje u pripremi programa, kao i u osiguravanju svih potrebnih detalja da se u njihovim prostorima dobro osjećamo.
 

Najave | Projekti | Odgoj i obrazovanje