Ministrica Divjak s EU ministrima o novome Okvirnom programu za istraživanje i inovacije vrijednosti 100 milijardi eura

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak sudjelovala je u Beču, 17. srpnja, na neformalnome sastanku ministara nadležnih za znanost i istraživanje. Bio je to prvi sastanak ministara nakon objavljivanja prijedloga programa Obzor Europa, sljedećega Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije koji je predstavljen 7. lipnja 2018. godine. Prema prijedlogu Komisije, program bi trebao imati ukupan proračun od 100 milijardi eura.

Okvirni program je vodeći program Unije za potporu istraživanjima i inovacijama od koncepta do uvođenja na tržište. Njime se nastoji dopuniti nacionalno i regionalno financiranje te pruža jedinstvenu europsku dodanu vrijednost podržavanjem tržišnog natjecanja i suradnje u području vrhunske znanosti i inovacija na cijelome kontinentu. To je dovelo do revolucionarnih znanstvenih otkrića, povećanja konkurentnosti i rješenja za društvene izazove.

Ministarski sastanak bio je vrlo dinamičan i pokazao je široki konsenzus vezan uz cjelokupan prijedlog novoga Okvirnog programa, ideju osnivanja istraživačkih i inovacijskih misija čiji fokus mora biti na postizanju konkretnih, vidljivih rezultata. Visoku razinu potpore dobilo je Europsko vijeće za inovacije.

Kada je riječ o novim instrumentima - misijama - ministrica Divjak je istaknula: „Smatramo da je  iznimno važno postaviti jasne kriterije za njihovu implementaciju te da one moraju biti specificirane, mjerljive, ostvarive, relevantne te vremenski i financijski ograničene. Imajući na umu veličinu proračuna koju vežemo uz misije, kao i njihov očekivani učinak, vjerujemo kako kriteriji mogu biti dogovoreni na stručnoj razini, ali misije trebaju biti tema za raspravu na razini ministara.“ Tijekom rasprave ministrica je posebice naglasila kako je, s obzirom na važnu ulogu u razumijevanju i odgovaranju na globalne izazove, potrebna veća uključenost društvenih i humanističkih znanosti u novi Okvirni program.

Rasprava je pokazala kako države članice ozbiljno i temeljito pristupaju prijedlozima novoga Okvirnog programa te se u sljedećim mjesecima očekuju mnogobrojne sadržajne rasprave ne bi li se uspostavila snažna osnova za uspješnu implementaciju budućega Okvirnog programa.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja