Divjak: Sustav je stabilan

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak stanje u održavanju nastave u utorak je ocijenila dobrim naglasivši kako je sustav stabilan te da u pogon još treba staviti manje od 10 posto cijelog sustava.

„Danas je stanje stvarno dobro. Krenuli smo punom parom. Sustav je stabilan“, rekla je Divjak novinarima ispred Banskih dvora podsjetivši kako je jučer bilo manjih teškoća zbog hakerskih napada.

„Nastava se održava preko televizije i preko online sustava“, istaknula je, kao i to da je uspostavljeno 40.000 virtualnih zbornica i učionica.

„To znači“, naglasila je, „da u pogon treba staviti još manje od 10 posto cijeloga sustava.“

„Većina škola, bez obzira na to jesu li u Istarskoj županiji ili diljem Hrvatske, danas je normalno krenula s online nastavom i mi očekujemo sutrašnji nastavak bez većih teškoća“, izjavila je.

„Jedna smo od rijetkih europskih država koje su to uspjele staviti u funkciju od prvoga dana tako da dobivamo dobre vijesti od naših ljudi i iz drugih zemalja gdje velik broj korisnika koristi naš sustav, gdje su djeca doma i nemaju nastave u školama matičnih država pa gledaju naš program na Youtubeu ili preko nekih drugih kanala“, napomenula je.

Odgovorila je i na pitanje dolaska učitelja u škole podsjetivši da je zadaća svih u sustavu, pa i učitelja i profesora, da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje.

„Sve dok Stožer ne da druge obavijesti, mi možemo 'voziti' ovaj sustav kakav je, pogotovo jer nam on daje mogućnost da već u prvim danima nastavnici u školi dobiju i tehničku potporu“, rekla je Divjak.

Ocijenila je da je s obzirom na razvoj stanja vjerojatno da ćemo imati i preraspodjelu radnoga vremena tako da jedan dio radi od kuće, a manji dio iz škole.

Smatra da treba iskoristiti i vrijeme u školi kako bi svi naučili raditi online.

„Imamo pretežno pozitivne povratne informacije o praćenju nastave“, rekla je dodavši kako samo mali broj nastavnika još nije spreman koristiti prilagodbe i alate.

Na pitanje hoće li ova situacija utjecati na plaće nastavnika i učitelja, ministrica je podsjetila na izjavu premijera Andreja Plenkovića da plaće i mirovine trenutno nisu ugrožene.

„Daljnje mjere teško je prognozirati“, dodala je istaknuvši da se uopće nije razgovaralo o tome da bi se ukidali dodaci na plaće nastavnika koji su dogovoreni. „Sada je najvažnije da sve što odlučujemo bude temeljeno na argumentima i analizama, a tako dugo dok ih nemamo, nagađanja nemaju smisla“, poručila je ministrica Divjak.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje