Divjak: Još uvijek su potrebni disciplina, strpljenje i suradnja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako treći dan nastave na daljinu sve teče prema planu te naglasila da su još uvijek potrebni disciplina, strpljenje i suradnja.

„Treći je dan nastave na daljinu, sve teče prema planu, ali su nam još uvijek potrebni disciplina, strpljenje i suradnja“, izjavila je Divjak u srijedu na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

„Radili smo pripreme dva tjedna danonoćno“, istaknula je i ocijenila kako se Hrvatska snašla bolje i od većih i bogatijih država EU-a. „Naš program gleda se od Rima do Dublina“, dodala je.

Istaknula je da postoje i pričuvne opcije, kao što su Program na trećem (HRT) i Sportska TV, što omogućuje optimiziranje sustava.

„Srce i CARNET rade sve što je u njihovoj moći jer imamo veliku količinu prijava i korisnika pa održavaju sustav stabilnim.“

Naglasila je kako je za sada sve uspješno provedeno i dodala kako se svi materijali, ako nisu dostupni na online sustavu, mogu pogledati na stranicama Ministarstva, Škole za život, HRT-a i na YouTubeu.

Istaknula je i kako jedan tjedan materijala znači 300 lekcija videomaterijala online.

U visokom obrazovanju 20.000 e-kolegija

Napomenula je i kako u visokom obrazovanju ima 20.000 e-kolegija, gdje je u sustavu 68.000 studenata i oko 10.000 nastavnika. „Neki fakulteti imaju i svoje sustave pa su brojevi i veći“, istaknula je.

„U školama smo na 90 do 100 posto u provedbi ove nastave, a na visokoškolskom obrazovanju oko 50 posto“, rekla je Divjak.

Ministrica je predstavila i Matific program u online i offline inačici za matematiku od 1. do 6. razreda osnovne škole, koji omogućuje besplatan pristup svim učiteljima i učenicima i kojim će se koristiti više od 330.000 učenika.

CARNET zabilježio 20.000 više korisnika nego jučer

Andrijana Prskalo Maček iz CARNET-a istaknula je kako su sve škole u Hrvatskoj prešle na online nastavu. „Za nas to znači da je do 9 sati zabilježeno 390.000 korisnika, što je povećanje za 20.000 u odnosu na jučer“, rekla je.

„Svaki se korisnik“, istaknula je, „dnevno prijavi barem četiri puta, a to znači da imamo više od 1,5 milijuna ulazaka.“

„Aktivno je 43.200 učionica i zbornica na tri različite platforme“, istaknula je dodavši kako su im brojke svakim danom sve veće i veće, a time i izazovi na koje nailaze.

Dodala je i da hakerske napade rješavaju u suradnji s MUP-om.

„Svima je na raspolaganju više od 30 agenata koji rješavaju probleme u sustavu“, napomenula je i dodala kako oni rade i noćne smjene.

„Prvi smo dan već optimizirali puno toga“, naglasila je i dodala kako vjeruje da će svakim danom biti sve lakše i lakše.

Dolazak učitelja u škole usklađivat će se s uputama Stožera

Na upit o dolasku učitelja u škole, ministrica je odgovorila kako će se sve usklađivati sa Stožerom.

Što se tiče učenika s posebnim potrebama i njihovim pomoćnicima, ministrica je rekla da je i tu prilagodba u tijeku.

Na upit o neskladu gradiva između onoga na online nastavi i u školama, ministrica je rekla kako učitelji trebaju uspostaviti balans.

Vezano uz ocjenjivanje, zamolila je za još strpljenja jer smatra da nastava online neće trajati samo dva tjedna.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje