Divjak: Kreće opremanje 73 'Škole za život' - od laboratorija za fiziku do glazbenih instrumenata

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je 13,5 milijuna kuna za opremanje 73 eksperimentalne škole. Školama je na raspolaganju iznos od 100.000 do 250.000 kuna, ovisno o ukupnome broju učenika pojedine škole prijavljene u eksperimentalni program 'Škola za život' koji na jesen kreće u hrvatskim školama.

„Iako gradovi i županije, kao osnivači škola, imaju puno važniju ulogu u opremanju škola, tim u Ministarstvu osigurao je proračun za opremanje 'Škola za život' iz EU fondova kako bismo osigurali jednake prilike svim učenicima u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministarstvo će školama poslati katalog s više od 1.000 artikala, a škole same odabiru što žele u sklopu svoga financijskog limita. Škole mogu nabaviti artikle u vrijednosti od 1 kune do čak 100.000 kuna, kolika je prosječna cijena višenamjenske sprave za vježbanje na otvorenome. Ponuda artikala je različita - od magneta, preko ampermetra, bicikla, pribora za nastavu fizike, sve do meteorološke postaje, glazbenih instrumenata i peći za keramiku. Katalog je osmišljen prema prijedlozima iz škola, a prvi put škole same mogu odabrati upravo onu opremu koja njima treba. Prijedlozi škola su raznovrsni i pokazuju promišljanje o razvoju različitih kompetencija učenika - od prirodoslovnih preko čitalačkih do digitalnih i socijalnih. Na taj način potiče se autonomija škola te omogućava kvalitetno podizanje standarda škole u onim područjima za koje škole procjenjuju da im je to potrebno.

Željene artikle iz kataloga škole mogu odabrati do 26. lipnja, a nakon toga slijedi javna nabava. Navedeno je sufinancirano iz Europskoga socijalnog fonda. Podsjetimo, za kurikularnu reformu, uključujući državni proračun, EU fondove i potporu Europske komisije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi put ima osigurano više od 200 milijuna kuna. Cilj je svim školama osigurati jednake mogućnosti za reformu obrazovanja.
 

Pisane vijesti | Odluke | Nacionalni kurikulum