Divjak sa španjolskim ministrom, bivšim astronautom, potpisuje suradnju o istraživanju fuzije

Na poziv španjolskoga ministra znanosti, inovacija i sveučilišta Pedra Duquea u službeni posjet Madridu od 19. do 21. lipnja odlazi ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Tijekom posjeta predviđeno je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o suradnji na istraživanjima fuzije između dvaju ministarstava.

Memorandumom koji će potpisati ministri formalizira se suradnja dvaju vodećih znanstvenoistraživačkih instituta - s hrvatske strane Instituta Ruđer Bošković (IRB), a sa španjolske strane instituta CIEMAT-a, koji sudjeluju u dizajniranju DONES-a (DEMO Oriented Neutron Source). DONES je ključni uređaj za testiranje materijala u ekstremnim uvjetima velikog zračenja ozračivanjem fuzijskih materijala. Surađivati na DONES-u znači biti u ekskluzivnome krugu. Hrvatski Institut Ruđer Bošković radit će zaštitu od zračenja zaposlenika te strategiju dekomisije, odnosno rastavljanja DONES-a, u suradnji s partnerima iz područja industrije. Zajedno s hrvatskom tvrtkom INETEC, IRB će također raditi robotiku za remont najosjetljivijih dijelova u svim kritičnim područjima i svu prateću opremu.

Treba istaknuti kako je Europska komisija vrlo pozitivno ocijenila sporazume Hrvatske i Španjolske o DONES-u te ih istaknula kao primjer suradnje među članicama EU-a.

Španjolski ministar Duque je astronautički inženjer koji je prvi put 1998. godine letio u svemir u sklopu NASA-ine misije. Član je Europske svemirske agencije, a posljednji put putovao je u svemir 2003. godine, u sklopu misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja