Natječaj za „ERA Fellowships – Science Management"

Rok: 19. lipnja 2019.

Njemačko Ministarstvo obrazovanja i znanosti, kao dio nacionalne strategije za Europski istraživački prostor (ERA), proširuje suradnju s državama članicama EU-13, među kojima je i Republika Hrvatska. Vezano uz navedeno, njemačko Ministarstvo obrazovanja i znanosti objavilo je drugi krug natječaja za aktivnosti „ERA Fellowships - Science Management“ koje podupiru izgradnju kapaciteta u području upravljanja znanosti u EU-13 državama.

Ciljana skupina su znanstveni menadžeri (srednja razina administrativnog upravljanja s najmanje trogodišnjim profesionalnim iskustvom u ovom području) iz istraživačkih instituta, sveučilišta, organizacija za financiranje istraživanja ili sličnih institucija u državama članicama EU-13 i Njemačkoj.

Sudionicima iz Hrvatske (EU-13 stipendisti) bit će tijekom studijskoga boravka na njemačkim institucijama omogućeno stjecanje praktičnog iskustva, kao i širenje kompetencija, te uspostava nove mreže kontakata ili jačanje postojeće.

Odobrenom financijskom potporom pokriveni su sljedeći troškovi:

  • Putni troškovi/troškovi putovanja od i do matične zemlje na početku i na kraju boravka stipendista/ice, kao i troškovi putovanja u Njemačkoj, a koji su vezani uz projekt (zrakoplovne karte: ekonomska klasa, željezničke karte: 2. klasa). Povrat od organizacije domaćina obavlja se na temelju stvarnih troškova;
  • Doplatak za životne troškove tijekom boravka stipendista/ice u iznosu od 2.300 eura mjesečno (104 eura dnevno). Naknade za zdravstveno osiguranje ili naknade za bilo koje drugo osiguranje uključene su u navedeni paušalni iznos i mogu ih platiti i sami primatelji.

Početak boravka EU-13 stipendista predviđen je za 15. siječnja 2020. godine.

Trajanje boravka: najmanje 8 tjedana, najviše 12 tjedana.

Program će pratiti dva teoretska tjedna u Bonnu i Berlinu (tzv. Campus tjedni).

Također je moguć boravak njemačkih stipendista iz njemačkih institucija-domaćina na partnerskoj instituciji u EU-13 zemlji, a u trajanju od 4 do 8 tjedana.

Rok za prijavu za aktivnosti „ERA Fellowships - Science Management“ je 19. lipnja 2019. godine, a da biste se prijavili, potrebno je izraditi profil koji je dostupan na linku.

Podaci koji su potrebni prilikom izrade profila su: kontakt-podaci, područje rada, radno iskustvo, znanje jezika, područje interesa (npr. znanstvena administracija, međunarodna suradnja, nacionalno financirani programi, sudjelovanje u Obzor 2020 projektima, koordinacija Obzor 2020 projekata, industrijska suradnja, strateško planiranje, ljudski potencijali itd.).

Nakon što se izradi profil, bit će javno dostupan te će institucije domaćini u Njemačkoj biti u mogućnosti kontaktirati Vas radi možebitne suradnje.

Sve dodatne informacije vezane uz sam natječaj, kao i o načinu prijave, mogu se naći na sljedećoj poveznici.