Visoka učilišta predstavila iskustva u priznavanju i vrednovanju neformalnog i informalnog učenja

U srijedu, 10. ožujka 2021. godine, na daljinu je održana radionica na kojoj su hrvatska visoka učilišta predstavila iskustva priznavanja i vrednovanja kompetencija koje su njihovi studenti, odnosno kandidati za studij, stekli putem neformalnog i informalnog učenja (neformalno učenje odnosi se na različite tečajeve, a informalno na učenje kroz rad i hobije). Navedeni postupci provedeni su u sklopu projekta „Priznavanje prethodnog učenja u praksi“ (RPLinPractice) u kojem je Ministarstvo znanosti i obrazovanja jedan od partnera.

Na radionici je prvo prodekanica Visokog učilišta Algebra predstavila sustav priznavanja i provedene postupke u toj ustanovi, a koji su se odnosili na priznavanje globalno prepoznatih certifikata, kao i stečenog iskustva u računarstvu.

Zatim je predsjednica Povjerenstva za priznavanje i vrednovanje prethodnog učenja Sveučilišta u Rijeci predstavila sustav koji je razvilo Sveučilište u Rijeci, kao i sustav jedne od sastavnica Sveučilišta, Ekonomskog fakulteta. Konačno, dekanica Fakulteta za zdravstvene studije Sveučilišta u Rijeci predstavila je način na koji su  priznavanjem stečenog iskustva oslobodili studentice izvanrednih studija primaljstva i sestrinstva dijela studijskih obveza koje su se odnosile na praktični rad.

Na radionici je bilo prisutno oko 70 predstavnika visokih učilišta i drugih ustanova koje se bave obrazovanjem. 
 

Pisane vijesti | Projekti | Visoko obrazovanje