Velika očekivanja od Lektorata hrvatskog jezika na novosadskom sveučilištu

Otvaranje Lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Novome Sadu bio je jedan od ključnih zahtjeva s popisa problema obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji, navela je u srijedu dužnosnica Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Jasna Vojnić, pozdravljajući potpisivanje Memoranduma o njegovu osnutku.

Hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i srbijanski ministar Mladen Šarčević u četvrtak će u Novome Sadu potpisati Memorandum o suglasnosti o osnutku Lektorata hrvatskog jezika i književnosti.

„U nastavi na hrvatskom jeziku trenutačno imamo 30 posto jezično stručnog kadra. Držimo iznimno važnim da osim stručnosti u svojemu predmetu učitelji, nastavnici i profesori budu i jezično kompetentni, i da nastava doista bude na hrvatskom jeziku“, navela je savjetnica predsjednika HNV-a.

Dodala je kako će lektorat biti temelj buduće katedre za hrvatski jezika na Filozofskom fakultetu u Novome Sadu.

Jasna Vojnić je istaknula je kako je osnutak lektorata opipljivi napredak u obrazovanju na hrvatskom jeziku dogovoren u siječnju na posljednjoj sjednici Međuvladinog mješovitoga odbora Srbije i Hrvatske održanog u Beogradu i Bačkom Monoštoru.

U tom kontekstu istaknula je početak cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u tome selu, otvorenje hrvatskog odjela u subotičkoj srednjoj školi kao i osnovnoj školi u mjestu Bereg, tiskanje udžbenika, te upošljavanje dva vanjska suradnika za hrvatski jezik.

„Sve je to rezultat bolje komunikacije i suradnje dviju vlada, kao i hrvatske manjine i srbijanskog ministarstva obrazovanja i pokrajinskih državnih tijela", rekla je.

Na konferenciji za novinare je najavljeno da će hrvatska ministrica obrazovanja poslije potpisivanja memoranduma o lektoratu u Novome Sadu otputovati u Suboticu.

Planiran je susret s vodstvom hrvatske manjine, kao i ravnateljima škola u kojima se odvija nastava na hrvatskom, a ministrica će biti i gošća svečane akademije povodom proslave praznika hrvatske manjine u Srbiji, Dana Ivana Antunovića.

Na svečanosti će biti uručene nagrade najboljim učenicima nastave na hrvatskom jeziku, te dodijeljeno najveće priznanje hrvatske zajednice u području obrazovanja - Crvena kravata.

Nastavu na hrvatskom jeziku u Vojvodini prati oko 1.000 djece u Subotici, njezinoj okolici, Bačkom Podunavlju i Srijemu.

Preuzeto sa: Hina

Vijesti iz medija | Priopćenja | Međunarodna suradnja