Učenici državni i međunarodni prvaci nagrađeni Oskarom znanja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Agencija za odgoj i obrazovanje, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Hrvatskog sabora i u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom zajednicom županija organizirala je 28. lipnja 2018. godine u Zagrebu svečanu dodjelu Oskara znanja državnim i međunarodnim prvacima.

Najznačajnijom nagradom i priznanjem u obrazovanju Oskarom znanja za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju nagrađena su 202 učenika osnovnih i srednjih škola i 179 mentora, učitelja i nastavnika koji su ih pripremali i pratili na natjecanjima. Za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima nagrađen je 81 učenik i 43 mentora. Višestruki prvaci, 37 učenika koji su ostvarili iznimne rezultate na više državnih i međunarodnih natjecanja, nagrađeni su posebnom nagradom, digitalnom kamerom.

Na svečanosti, održanoj na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, čestitke nagrađenima uputili su prodekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jurica Pavičić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, izaslanica predsjednika Vlade ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Sanja Putica  i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je s ponosom prihvatila pokroviteljstvo te kazala da ovakvi projekti moraju imati punu potporu svih društvenih snaga zbog promicanja izvrsnosti, znanja i pozitivnog natjecateljskog duha među mladima. Treba poduprijeti upravo ovakve nagrade koje sustavno prepoznaju izvrsnost naših učenika na brojnim međunarodnim i domaćim natjecanjima znanja, dodala je te podsjetila da konstantno ističe i zagovara potrebu provedbe obrazovne reforme koju smatra jednim od ključnih nacionalnih projekata, neophodnog za rast i razvoj ne samo gospodarstva, nego i društva u cjelini.

- Iznad svega držim kako obrazovna reforma mora uključiti suvremeni način učenja, učenja za život, a ne za ocjenu. Učenja koje podrazumijeva razvoj logičnog razmišljanja, zaključivanja i primjene znanja, a nikako reprodukciju podataka. Samo ćemo tako dobit na tržištu rada mlade ljude koji spremno dočekuju promjene i interdisciplinarnost koju današnji svijet razvoja podrazumijeva. Obrazovani mladi ljudi naš su iznimno vrijedan kapital koji ne smijemo olako prepustiti individualnim uspjesima i neizvjesnoj budućnosti, odnosno obrazovati ih i ulagati u njih, a onda ih pustiti da traže posao u inozemstvu - naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak čestitavši nagrađenima i njihovim mentorima na izvrsnosti naglasila je da jedino izvrsnost može Hrvatsku probuditi iz letargije. Za nju kao ministricu obrazovanja, istaknula je, dodjela Oskara znanja je najvažnija proslava u cijeloj godini s obzirom da su pod svijetlima reflektora učenici koji predstavljaju budućnost, i to svijetlu budućnost. Istaknula je i da je Ministarstvo ove godine, u odnosu na prošlu, učetverostručilo sredstva namijenjena za podršku darovitim učenicima.

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica Sanja Putica nagrađenima je poručila da želi da u budućnosti svojim primjerom budu temelj razvoja države i njezinog prosperiteta, posebice obrazovnog sustava kojeg treba unaprijediti i modernizirati, ali i sačuvati temeljne vrijednosti koje ova država baštini.

Čestitke nagrađenima uputila je i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković te ih pozdravila  u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i viših savjetnika, koji su s puno truda i posvećenosti organizirali državna natjecanja.

- Danas smo svi ovdje da se poklonimo vašem znanju, kreativnosti i beskrajnom trudu koji ste uložili da bi zaslužili Oskar znanja. Vi ste najbolji od najboljih - naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković. Zahvalila je i mentorima učenika koji su ih brižno i savjesno pripremali za natjecanja, ravnateljima škola i roditeljima učenika. - Vi ste zalog da će nam budućnost biti bolja i čvrsto vjerujem da ćete jednoga dana donositi važne odluke u zajednicama u kojima ćete živjeti i ostvarivati se kao humana bića - istaknula je Jadranka Žarković-Pečenković i poručila nagrađenima da budu skromni prema talentima koji su im darovani i da čine sve, ne samo da postanu najbolji u znanstvenim disciplinama kojima će se baviti, nego i najbolji ljudi, odgovorni, moralni, savjesni s puno empatije i razumijevanja za druge i njihove potrebe.

Skulpture Oskara znanja već niz godina izrađuju učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom „August Šenoa“ iz Garešnice. Svečanu dodjelu Oskara znanja glazbenim nastupima uveličali su učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

Preuzeto sa: Agencija za odgoj i obrazovanje

Vijesti iz medija | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje