U Osijeku otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju

Svečanim otvorenjem u Osijeku je u utorak počeo rad Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (Centar za autizam), u čiju je izgradnju i opremanje sredstvima Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i državnoga proračuna uloženo više od 20 milijuna kuna.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, istaknula je na otvorenju kako je cilj osnutka ove ustanove da se djeca s poremećajem iz autističnog spektra već od najranijih dana u potpunosti uključe u odgoj i obrazovanje, ali isto tako da nakon 21. godine života budu obuhvaćeni drugim sadržajima i uslugama, i to najviše upravo iz sustava socijalne skrbi te da budu integrirana u svoju lokalnu zajednicu.

Dodala je kako je Ministarstvo sudjelovalo u opremanju centra iznosom od 1,62 milijuna kuna te zahvalila Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku, koji su osigurali najveći dio sredstava za ovu investiciju, koja će omogućiti Osječanima da po usluge ovakvih ustanova više ne moraju odlaziti u druge gradove, poput Zagreba.

„Važno je da djeca s ovakvim teškoćama imaju visoku stručnu potporu i treba nam više kadrova za rad s ovakvom populacijom“, rekla je Murganić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako se stupanj razvoja nekog društva „prije svega mjeri brigom o ranjivima i podzastupljenima i davanjem jednakih prilika svima“. Izvijestila je kako u Hrvatskoj, u osnovnim i srednjim školama, trenutno ima oko 30.000 učenika s teškoćama i oko 87 posto njih je uključeno u redovito školovanje, izvan ovakvih centara koji, osim skrbi, trebaju omogućiti razvoj i kasnije uključivanje takve djece u društvo.

Divjak je rekla kako se u osječkom centru ujedinjuju predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, a osim u opremanju ustanove, u što je uloženo 2,5 milijuna kuna, Ministarstvo sudjeluje i u zapošljavanju jer će se plaće 22 djelatnika isplaćivati s razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, u iznosu od dva milijuna kuna godišnje.

Ravnateljica Centra Sandra Zlatarić izvijestila je kako ova ustanova započinje rad s dvije vrtićke skupine, jednim razredom u osnovnoškolskom programu, i pet odgojno-obrazovnih skupina, s ukupno 26-ero djece, a ukupno u jednoj smjeni u Centru može boraviti 40-ero djece.

Ističe kako je riječ o povijesnom trenutku jer do sada u Osijeku i Slavoniji nije bilo sustavne skrbi za osobe s poremećajima iz autističnog spektra.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je za ovu investiciju iz županijskoga proračuna izdvojeno 11,5 milijuna kuna, a Centar je opremljen najsuvremenijom tehnologijom te će pokrivati područje Slavonije i Hrvatske, ali i nekih susjednih zemalja.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da su iz gradskoga proračuna izdvojena sredstva za izgradnju i opremanje Centra u iznosu od tri milijuna kuna je te ocijenio kako je riječ o projektu koji su zaslužila djeca i njihovi roditelji.

Preuzeto s Hine.
 

Vijesti iz medija | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje