Tar: Ministrica Divjak sa studentima STEM Games

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Sudionike međunarodnog natjecanja u znanju i sportu „STEM Games", koje je u Taru kraj Poreča okupilo 1400 studenata iz jedanaest hrvatskih sveučilišta i fakulteta te sveučilišta iz Sarajeva, posjetila je u subotu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Na natjecanju, koje je počelo u utorak 8. svibnja i završava u nedjelju, 13. svibnja, studenti su su se odmjeravali u primjeni stečenog znanja i različitim sportskim disciplinama kako bi što bolje predstavili svoje fakultete. Cilj natjecanja je poticanje interdisciplinarnosti i promocija sveučilišnoga sporta i zdravog načina života.

Ministrica je rekla kako je to dobra prigoda da se promovira STEM zanimanja (prirodoslovna, tehnološka, inženjerska i matematička), koja su „zanimanja budućnosti pogotovo na način gdje se tome pristupa multidisciplinarno i gdje je naglasak na rješavanju problema". Upravo to resorno ministarstvo potiče, rekla je Divjak.

„Ove godine smo prvi put osigurali 3400 stipendija isključivo za STEM zanimanja i pritom smo uključili i brucoše, što je, smatram, od iznimne važnosti kako bismo potaknuli upis na STEM fakultete," kazala je ministrica Blaženka Divjak. Naglasila je i da se, prvi put, nije trebalo prijavljivati, nego su STEM stipendije pravo studenta.

Ovo natjecanje u znanju i u sportu dobra je prilika da se studenti petnaestak fakulteta druže, da formiraju timove i pripremaju za nove izazove, rekla je Divjak.

U znanju su se studenti u timskom radu natjecali u četiri arene: Prirodoslovna arena (Science Arena) bila je namijenjena studentima prirodnih i biotehničkih znanosti te pripadnih područja i polja; Tehnološka arena (Technology Arena) studentima tehničkih znanosti te pripadnih područja i polja digitalnih i računalnih tehnologija; Inženjerska arena (Engineering Arena) studentima tehničkih znanosti te pripadnih područja i polja elektrotehnike i strojarstva; Matematička arena (Mathematics Arena) studentima prirodnih znanosti te pripadnih polja i grana matematike.

Sportska natjecanja održana su u devet sportova.

Uz odmjeravanje snaga u znanju i sportskim disciplinama, sudionici STEM Games imali priliku dodatno se educirati kako bi bili u korak s trenutnim zbivanjima i trendovima u svome području.

Preuzeto sa: Hina

Vijesti iz medija | Priopćenja | Visoko obrazovanje