Sveučilište u Dubrovniku obilježilo 15 godina rada

  • Slika /slike/Vijesti/10-18/19-10-18/H20181019000376.jpg
  • Slika Hina
  • Slika hina
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Svečanom sjednicom Senata u petak su na sveučilišnome kampusu u Dubrovniku obilježeni Dan Sveučilišta u Dubrovniku - Dies Academicus i 15. obljetnica rada Sveučilišta

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je dubrovačko Sveučilište u 15 godina izborom smjerova i studija prepoznavalo potrebe grada i regije. Dodala je kako akademska zajednica nosi odgovornost prema društvu, pojedincu, doprinosi razvoju i društvenom blagostanju, ali je i svijest i savjest društva. „Akademska zajednica treba pokazati put društvu, ali i sama ići tim putem, a ne zaostajati“, izjavila je.

Osvrnula se i na izvješće Europske komisije o hrvatskome obrazovnom sustavu u kojem se, istaknula je, prvi put jasno kaže da je u proteklih godinu dana pokrenuta ambiciozna reforma obrazovanja, a pohvaljen je i nov način ugovaranja i financiranja visokog obrazovanja programskim ugovorima.

„Ugovori su sad cjelovitiji i omogućavaju stabilnije financiranje pa će u državnome proračunu u iduće četiri godine u tu svrhu biti osigurano 17 posto više sredstava, a omogućeno nam je povlačenje više od 400 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda za razvoj sveučilišta“, istaknula je Divjak.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum izjavio je kako slogan sveučilišta „Semper primus, semper melior” održava napor svih profesora, suradnika i studenata da svojim radom pridonesu da Sveučilište postane vrhunska istraživačka institucija.

„Našu znanstveno-nastavnu djelatnost usmjerili smo na tri temeljna područja - more, turizam i kulturnu baštinu te nove tehnologije. O izgradnji studentskoga doma ovisi povećanje broja studenata, što će se odraziti na veću konkurentnost. Postojeće stanje studentima je teško zbog previsokih cijena privatnog smještaja i pritiska da se uoči turističke sezone, u vrijeme ispita, moraju iseliti. Bez studentskog doma Dubrovnik ne možemo nazvati studentskim gradom“, poručio je Burum.

Predsjednica Rektorskog zbora Dijana Vican rekla je kako strateški smjer dubrovačkog Sveučilišta obećava udvostručavanje obrazovnih programa i istraživanja te je dugoročno opravdan ulog. „Ima onih koji vam ubrizgavaju osjećaj manje vrijednosti, upinjući se u uvjeravanju da je tuđe bolje, tradicionalno zastarjelo, a napredno ono izvan granica Hrvatske. To su psihološki i umni kolonizatori koji ne vide vrijednost u duhu čovjeka, već u ambalaži. Ne dižite glavu za onima koji druge vole gledati s visoka“, poručila je Vican studentima.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako sveučilište mora postati simbol spajanja budućnosti i bogate povijesti, kao i jak kotač zamašnjak Dubrovnika i Hrvatske.

Sveučilište u Dubrovniku osnovano je 2003. godine, a danas ima više od dvije tisuće studenata. U šest stručnih odjela i dva studija izvan odjela izvodi se 17 preddiplomskih, 15 diplomskih i osam međusveučilišnih doktorskih studija iz područja društvenih, humanističkih, tehničkih i biotehničkih znanosti te područja umjetnosti, biomedicine i zdravstva.

Preuzeto s Hine.

Pisane vijesti | Priopćenja