Svečano potpisan Sporazum o provođenju ispita Školskoga DELF-a u Republici Hrvatskoj

  • Slika slike/MedunarodnaSuradnja/DELF-19-3-2019//DELF-3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja svečano je u utorak potpisan Sporazum o provođenju ispita Školskoga DELF-a u Republici Hrvatskoj, uoči središnjega Dana frankofonije koji se obilježava 20. ožujka, kao doprinos Ministarstva znanosti i obrazovanja obilježavanju mjeseca frankofonije te promociji francuskoga jezika i frankofonskih kultura.

Sporazum su svečano potpisali ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Nj. E. Philippe Meunier te ravnatelj Francuskoga instituta gosp. Guillaume Colin.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Veleposlanstvo Francuske Republike i Francuski institut već dugi niz godina surađuju u popularizaciji francuskoga jezika, u potpori učenju francuskoga u školama i povećanju njegove zastupljenosti u sve većem broju kako škola, tako i vrtića.

Uz to, naglasila je da je Europska unija odredila osam temeljnih kompetencija za cjeloživotno obrazovanje te je kompetenciju komuniciranja na stranim jezicima prihvatila i obrazovna politika RH u svojim strateškim dokumentima pa tako i u sklopu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te Eksperimentalnoga programa ‘Škola za život’ koji je u tijeku, a u sklopu kojeg će i francuski jezik dobiti zasluženo mjesto koje mu pripada.

Potpisivanjem Sporazuma ugovorno se uređuje uvođenje međunarodno priznate diplome o znanju francuskoga jezika – DELF (Diplôme d'Études en Langue Française), službene diplome francuskoga Ministarstva obrazovanja u njezinoj školskoj inačici, koja omogućuje službeno priznavanje razine francuskoga jezika, a priznata je u cijelome svijetu.
 

Pisane vijesti | Sporazumi | Međunarodna suradnja