Sudjelovanje državnog tajnika Ivice Šuška na komemoraciji u Auschwitzu u povodu obilježavanja 83. obljetnice Kristalne noći





U sklopu obilježavanja 83. obljetnice Kristalne noći državni tajnik Ivica Šušak sudjelovao je u ime ministra znanosti i obrazovanja u izaslanstvu Europskoga židovskog udruženja European Jewish Association (EJA) u Auschwitzu.

Tom prigodom održan je u Krakowu 8. studenoga 2021. Simpozij o zabrinjavajućem porastu suvremenog antisemitizma. Državni tajnik predstavio je na Simpoziju aktivnosti vezane uz poučavanje o holokaustu i sprečavanju antisemitizma, koje se provode u hrvatskome odgojno-obrazovnom sustavu.

„Suvremeni antisemitizam postoji u mnogim oblicima i napreduje u različitim sredinama. Živi u simbiozi s drugim oblicima mržnje, netolerancije i rasizma. Obrazovanje je jedini način za borbu protiv antisemitizma, jer ako dopustimo da zaborav zavlada našim mladim naraštajima, u neznanju bi antisemitizam mogao procvjetati i poprimiti opasne razmjere.“

Nadodao je da je obrazovanje dobra polazišna točka za suradnju i sudjelovanje u školskim projektima, zajedničkim komemoracijama i istraživanjima, s ciljem svladavanja podjela i izgradnje budućnosti u kojoj će tolerancija, dijalog te međusobno poštovanje postati temelj i trajni zalog mira. „Pandemija COVID-19 dodatno je naglasila važnost zajedničkih napora u rješavanju govora mržnje i jačanje globalne solidarnosti. Antisemitizam se na društvenim mrežama i online platformama često predstavlja kao sloboda govora i prikriven je ljudskim pravima i slobodom govora. Digitalni govor mržnje na društvenim mrežama gdje anonimnost dodatno olakšava izražavanje je ozbiljan je problem u našim društvima i nešto što se ne smije shvaćati olako“, istaknuo je državni tajnik.

Sudionici izaslanstva zatim su obišli koncentracijski logor Auschwitz - Birkenau te zapalili vijeće i položili vijence na mjestima stradavanja, a u komemoraciji je sudjelovao velik broj predstavnika parlamenata, ministara, državnih tajnika i visokih uzvanika.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja