Sastanak predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja s norveškom delegacijom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja 12. prosinca 2019. godine, održan je sastanak s delegacijom Kraljevine Norveške na temu nadolazećeg Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. Uvodno je državna tajnica Branka Ramljak pozdravila norvešku delegaciju na čelu s Petterom Skarheimom, glavnim tajnikom Ministarstva obrazovanja i istraživanja te predstavila provedbeni plan aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za Predsjedanje Vijećem Europske unije. O prioritetima u području obrazovanja delegaciju je detaljnije izvijestila načelnica Ana Tecilazić Goršić, dok je načelnica Ivana Pavlaković obrazložila prioritete za područje znanosti, istraživanja i svemira. Norveški predstavnici su naglasili da se sa sličnim izazovima susreću i u Norveškoj te da snažno podupiru međunarodnu suradnju i internacionalizaciju obrazovanja.

Norvešku delegaciju zanimali su i EU programi u području obrazovanja, znanosti i istraživanja, posebno Erasmus+ i Horizon, kao i novi strateški program suradnje za obrazovanje i osposobljavanje te prioriteti za razdoblje 2021.-2027. u kontekstu Europskoga istraživačkog prostora. Također, sudionici su razmijenili iskustva i u području strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja te centara kompetentnosti, statusa učitelja u društvu, praćenja osoba s kvalifikacijom i cirkulacije mozgova. Posebna tema su bili i trendovi u obrazovanju i istraživanju u svjetlu novoimenovane Europske komisije te novog Europskog parlamenta.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici norveške Agencije za međunarodnu suradnju i osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (DIKU) te predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.

Stranica | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a