Reagiranje na neistine Zvonimira Troskota


Poštovani,

na konferenciji za medije Zvonimira Troskota održanoj 28. kolovoza izneseno je nekoliko neistinitih i neinteligentnih optužbi na temelju kojih se vidi nevjerojatna neinformiranost, neupućenost i neznanje Zvonimira Troskota o temama o kojima je govorio.

Nagrade za najbolje maturante oduvijek se zovu po osobi koja ih dodjeljuje

Nagrade, uključujući i financijske nagrade najboljim maturantima, od njihove uspostave dodjeljuju pojedinci koji izdvajaju svoja privatna sredstva kojima nagrađuju najbolje maturante iz određenih predmeta državne mature, a ne Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Na početku su to bili Boris Sakač i Marin Soljačić, još uvijek živuće osobe, koji su dodjeljivali nagrade za najboljeg maturanta iz informatike, odnosno matematike i fizike, a prije dvije godine gosp. Ante Žužul odlučio je dodijeliti nagradu i najboljemu maturantu iz hrvatskoga jezika i povijesti.

Kasnije je umjesto gosp. Borisa Sakača, koji je zbog osobnih razloga prestao dodjeljivati nagradu, tvrtka S&T preuzela dodjelu nagrade iz informatike.

Sve nagrade zovu se prema onome tko ih dodjeljuje, nagrada iz matematike zove se Marin Soljačić, nagrada iz informatike zvala se Boris Sakač, kasnije S&T, a nagrada iz hrvatskoga Ante Žužul.

Dobrodošle su i eventualne druge inicijative za dodjelu nagrada, uključujući i eventualnu inicijativu Zvonimira Troskota.

Za vrijeme mandata ravnateljice Stamać nije održano niti jedno ročište za spomenuti sudski spor

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać nije smijenjena, nego joj je istekao četverogodišnji mandat.

Uz to, sudski spor Agencije za odgoj i obrazovanje traje više od 10 godina (spor je iz 2008.) i za vrijeme mandata Dubravke Brezak Stamać nije održano niti jedno ročište pa je krajnje neprimjereno govoriti da je ravnateljica Agencije „dobila spor“. Osim toga, spor se sastoji od zahtjeva Agenciji za odgoj i obrazovanje za isplatu određenih sredstava. Od početka tužbe promijenila su se tri ravnatelja/ce i svi su osporavali/e potraživanja. Presuda suda sasvim sigurno je rezultat utvrđenoga činjeničnog stanja i niti jednome bivšem ravnatelju/ci ne mogu se pripisati zasluge.

Nagradu Ivan Filipović dodijelio je Odbor, a potpisala predsjednica Odbora, a ne ministar

Nagradu Ivan Filipović, koja se već duži niz godina svake godine dodjeljuje pojedinim obrazovnim djelatnicima, dodijelio je Odbor nagrade Ivan Filipović, a koji je imenovao Sabor (možete pronaći na: https://mzo.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Obrazovanje/DrzavneNagrade-Obrazovanje/DN-
IvanFilipovi%C4%87/2021-2/odluka-o-imenovanju-predsjednice-i-clanova-odbora-Nagrade-Ivan-filipovic-NN-140-2022.pdf
)

Nagradu je potpisala predsjednica Odbora, a ne ministar.

Postavlja se pitanje ako su Zvonimir Troskot i njegova stranka Most unatoč dostupnosti informacija o nazivima nagrada i načinima dodjele te ostalim navedenim činjenicama spremni na ovakav način manipulirati javno dostupnim činjenicama, koliko se tek upitnim trebaju smatrati i s rezervom uzeti i ostale stvari o kojima govori Zvonimir Troskot i stranka Most, poput njihova predizbornog programa i predizbornih obećanja.

Pisane vijesti | Priopćenja