Predstavnice hrvatskih škola sudjelovale na Četvrtom svjetskom simpoziju mladih o kulturnoj baštini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na Četvrtom svjetskom simpoziju mladih o kulturnoj baštini / 4th World Cultural Heritage Youth Symposium 2023. koji je u okviru UNESCO-a održan u Grčkoj od 26. do 30. travnja 2023. godine, Republiku Hrvatsku je predstavljalo izaslanstvo u kojem su sudjelovale učenice četvrtih razreda 4. gimnazije u Zagrebu i Graditeljsko geodetske tehničke škole u Splitu.

Kako je ovogodišnja tema prezentiranje kulturne baštine u digitalno doba, ali neke druge zemlje, odabrana je bliska nam Bosna i Hercegovina i predstavljanje njene materijalne i nematerijalne baštine upisane na UNESCO-ov popis. 

Dora Zdunić i Lucija Beroš iz Splita te Leona Brodarić i Vilhelmina Lana Krajcer iz Zagreba te njihove mentorice školske UNESCO ASPnet koordinatorice Magda Maver i Željka Polan osmislile su prezentaciju kojom su predstavile Republiku Hrvatsku.

Vrijedno se radilo mjesecima, izrađivalo u AutoCADu, u suradnji sa profesorima sa sarajevskog FER-a djevojke su na terenu snimale dronovima i sve uz puno truda montirale u film i prezentaciju.

Izvrsnom prezentacijom pokazale su na koji način se u današnje digitalno doba može upotrebom dostupnih alata podizati osviještenost o vrijednosti baštine, kako nacionalne, tako i svjetske.

Kvalitetom svog uratka i umijećem prezentiranja otvorile su nam vrata za nove suradnje sa UNESCO ASP školama diljem svijeta.

Sastavni dio prezentacije je i promidžbeni film sniman na lokalitetima u Mostaru i okolici koji je
dostupan na poveznici https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=xb-6gd7FPa4&feature=share

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja