Predstavljen Obzor Europa: 95,5 milijardi eura namijenjeno istraživanju i znanosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je nacionalno predstavljanje vodećega europskog programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa čija je vrijednost čak 95,5 milijardi eura. Predstavljanje je održano virtualno, u utorak, 23. ožujka, s više od 820 registriranih sudionika.

Sudionicima se uvodno obratio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, koji je naglasio važnost dostizanja europskih standarda izvrsnosti i osnaživanja međunarodne kompetitivnosti hrvatske istraživačko-inovacijske zajednice. Zatim je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović naglasila, uz ostalo, važnu ulogu nacionalnoga sustava potpore sudjelovanju u okvirnome programu za istraživanje i inovacije, a posebno nacionalnih osoba za kontakt. Uvodni dio zaključila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, koja je poslala poruke ohrabrenja za hrvatsku znanstvenu zajednicu, ali i sve ostale dionike u Hrvatskoj koji su uključeni u proces provedbe programa Obzor Europa. 

U nastavku je održana i plenarna sesija na temu uloge istraživanja i inovacija u potpori oporavku i otpornosti Unije, a koju je moderirao dr. sc. Hrvoje Meštrić u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uz državnu tajnicu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Natašu Mikuš Žigman i državnoga tajnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimu Erlića, u sesiji je sudjelovao kao predstavnik znanstvene zajednice i prof. dr. sc. Stipan Jonjić dok se, u ime Europske komisije, sudionicima obratio glavni direktor Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Jean-Eric Paquet.  

U sklopu nacionalnog predstavljanja programa Obzor Europa, predstavnici Europske komisije, uz opći pregled strukture, predstavili su i pojedine dijelove Programa, poput misija, partnerstava, Europskoga inovacijskog vijeća te financijskih novosti u odnosu na provedbu projekata. Također, s obzirom na izniman interes sudionika, predstavnici Komisije odgovarali su na čitav niz pitanja sudionika, čime su pokušali potaknuti sudionike na prijavljivanje u sklopu programa Obzor Europa te ih informirati o mogućnostima Programa. 

Zaključno, održano je i predstavljanje nacionalnoga sustava potpore sudjelovanju u programu Obzor Europa predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom kojeg je predstavljena struktura nacionalnoga sustava potpore i uloga pojedinih dionika koji ga čine, nedavno pokrenuta nacionalna službena stranica programa Obzor Europa, kao i planirane mjere kojima se želi osnažiti koordinacija, sudjelovanje i uspjeh hrvatskih prijavitelja u programu Obzor Europa. 

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija