Predstavljanje novoosnovanog Središta za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu



Dana 14. svibnja 2021. održana je konferencija u povodu osnutka novog Središta za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu projekta „Opremanje poluindustrijskog praktikuma za razvoj novih prehrambenih tehnologija“ (KK.01.1.1.02.0001). Projekt je financiran bespovratnim sredstvima u ukupnome iznosu od 8.250.550,00 kn iz Operativnoga program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt je započeo 1. srpnja 2018. godine, a provedba traje do 1. prosinca 2020. godine.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta: provedena detaljna adaptacija postojećeg prostora Laboratorija za procesno-prehrambeno inženjerstvo PBF-a i nabavka potrebne procesne i analitičke opreme. Organizacijska reforma provedena je osnivanjem Središta za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane, što je rezultiralo jačanjem kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije te razvojem znanstvenoistraživačke, obrazovne i tehnološke infrastrukture PBF-a.

Prof. dr. sc. Zoran Herceg, voditelj projekta, naglasio je da se realizacijom ovog projekta u Hrvatskoj prvi put omogućava primjena i razvoj inovativnih tehnika obrade hrane, što će omogućiti razvoj proizvodnih kapaciteta prehrambene industrije uz razvoj iznimno vrijednih, nutritivnih, minimalno tretiranih, funkcionalnih prehrambenih proizvoda u suradnji s različitim čimbenicima tržišta hrane, od primarnih proizvođača, preko industrije sve do trgovačkih društava. Razvojem novih tehnika i tehnologija prehrambene industrije cilj je razviti tehnologiju koja će minimalno utjecati na kvalitetu samog proizvoda, a značajno će smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, potrošnju energije, produkciju otpada, potrošnju vode i slično. 

Novoosnovano Središte podignut će obrazovanje studenata PBF-a na višu razinu budući da su studenti sada u mogućnosti na praktičnoj nastavi učiti o novim procesnim rješenjima u prehrambenoj industriji koja predstavljaju njezinu budućnost. 

Pisane vijesti | Projekti | EU fondovi