Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije - obrazovanje, istraživanje, svemir

Slika \slike\IzMedija\2019\12-2019\HN20191230401584.JPG

Divjak: Predsjedanje Vijećem EU-a prilika da Hrvatska istakne teme koje su joj važne

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u ponedjeljak kako je predsjedanje Vijećem EU-a prilika da Hrvatska na dnevni red stavi teme koje su joj važne i da se predstavi kao država profesionalnih i kreativnih ljudi.

Predstavljajući novinarima prioritete predsjedanja Vijećem EU-a na području obrazovanja i znanosti, ministrica Divjak je objasnila kako ne treba očekivati „da Hrvatska dobije sve što želi“. Uloga njezina predsjedanja nije da samo vodi svoju politiku, nego da objektivno vodi politiku EU-a, a istodobno je to i prilika da se prepoznaju teme na kojima Hrvatska dugo radi, naglasila je.

U nadležnosti Vijeća za istraživanje svemira tematski su prioriteti cirkulacija mozgova i poslovi budućnosti koji se odnose na svemirske tehnologije.

Odljev mozgova je veliki problem Hrvatske i sličnih zemalja. Talenti su jednako raspoređeni, ali prilike nisu pa je važno da se prilike što više izjednače, rečeno je.

U pogledu svemirske tehnologije, nije riječ o putovanju na Mars, nego o industrijama koje primjenjuju svemirske tehnologije, a više od 10 posto gospodarstva ovisno je o tim tehnologijama, istaknuto je.

Za Hrvatsku je posebno važna tema o nastavnicima budućnosti, rasprava o reformama i investicijama u obrazovanju te pitanje strukovnog obrazovanja. Također, važna tema je mobilnost koja se na tom području odražava u sklopu programa Erasmus+.

Bit će donesene uredbe vrijedne milijarde eura

Uredba Obzor Europa za znanstvena istraživanja vrijedna je oko 100 milijardi eura, Uredba o programu Erasmus+ za koju se traži utrostručenje iznosa mogla bi dosegnuti oko 70 milijardi eura dok je za Svemirski program namijenjeno 16 milijardi eura.

U Hrvatskoj će biti održana 24 službena događanja iz nadležnosti tih dvaju vijeća te nekoliko važnih konferencija, a u sve to bit će uključene mnogobrojne institucije, agencije, sveučilišta, škole i mentorski timovi.

Očekujemo poboljšanje prilika za sudjelovanje hrvatskih istraživača i nastavnika te približavanje njihovih institucija na programima, rekla je ministrica Divjak.

Za primjer je istaknula osnutak Mreže europskih sveučilišta u koju su uključena tri hrvatska sveučilišta, iz Rijeke, Splita i Zadra, dok Sveučilište u Zagrebu nije uključeno jer se nije prijavilo.

Preuzeto s Hine.

Stranica | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a