Poziv na okrugli stol na temu „Cirkulacije mozgova“

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u sklopu priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, organizira okrugli stol na temu „Cirkulacije mozgova“, koji će se održati 27. studenoga 2019. godine u prostorijama Ministarstva, s početkom u 11.00 sati. Očekivano trajanje okruglog stola je tri sata, a moderirat će ga ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Cirkulacija mozgova (engl. brain circulation) jedna je od prioritetnih tema Ministarstva za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Cirkulacija mozgova predstavlja pozitivan oblik mobilnosti u koji su uključeni znanstvenici i istraživači koji se kreću diljem različitih geografskih regija pridonoseći tako difuziji, ali i apsorpciji novog znanja. Osim mobilnosti, važan aspekt cirkulacije mozgova je i međusektorska mobilnost, koja u značajnoj mjeri može pridonijeti razvoju i konkurentnosti gospodarstva. No, iako cirkulacija mozgova sugerira uravnoteženu razmjenu visokoobrazovanih stručnjaka, razvidno je kako neke države više osjećaju posljedice „odljeva mozgova“ dok su druge u stanju postići „priljev mozgova“. Isto tako, razlike u udjelu istraživača zaposlenih u poslovnome sektoru još su izraženije među državama članicama EU-a.

Cirkulacija mozgova posebno je važan koncept za manje zemlje čija se gospodarstva trebaju oslanjati na visokokvalificiranu radnu snagu, presudnu za razvoj inovativnih proizvoda i usluga s dodanom vrijednošću. Kako bi hrvatske znanstveno-istraživačke ustanove i tržište rada postali konkurentniji na europskoj i svjetskoj razini, potrebno je stvoriti uvjete za povećanje međunarodne mobilnosti, ali i uložiti dodatne napore u zadržavanju postojećih stručnjaka i privlačenje inozemnih stručnjaka.

Adresiranje ove teme tijekom hrvatskog predsjedanja ima cilj potaknuti raspravu i pridonijeti rješavanju negativnih učinaka te maksimizirati koristi od cirkulacije mozgova, kao i ostvariti ujednačene mobilnosti i smanjenje različitosti u istraživačkim sustavima.

Cilj okruglog stola je okupiti hrvatske stručnjake koji se ističu svojim znanstveno-istraživačkim radom na predmetnu temu ili svojim dosadašnjim radom i iskustvom mogu pružiti novo gledište. Rasprava tijekom okruglog stola Ministarstvu će pomoći u daljnjem razvoju teme cirkulacije mozgova te sadržajno pripomoći u daljnjem zastupanju prioriteta predsjedanja.

Pozivamo vas stoga na raspravu na temu cirkulacije mozgova u svrhu razrade ove važne teme u sklopu programa hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Molimo da se prijavite na okrugli stol na temu „Cirkulacije mozgova“ na sljedećoj poveznici: http://bit.ly/2JgX1kb.



Najave | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a