Poučavanje o holokaustu u Republici Hrvatskoj predstavljeno na godišnjoj konferenciji Europskoga židovskog udruženja

  • Slika
  • Slika

U Parizu je 24. i 25. veljače 2020. godine održana međunarodna godišnja konferencija „Židovi u Europi: ujedinjeni za bolju budućnost“, u organizaciji Europskoga židovskog udruženja European Jewish Association (EJA).

U radu konferencije u ime ministrice znanosti i obrazovanja aktivno je sudjelovala državna tajnica prof. dr. sc. Branka Ramljak i predstavila aktivnosti vezane uz poučavanje o holokaustu koje se provode u hrvatskome odgojno-obrazovnom sustavu.

„Cilj edukacija koje se sustavno provode od 2005. godine je da učitelji i nastavnici različitih predmeta uz ponuđena izlaganja, radionice i rasprave steknu vrijedne uvide, znanja i ideje koje će im pokazati kako unaprijediti poučavanje o holokaustu, ali i da osvijeste važnost te teme za poučavanje svih osjetljivih i kontroverznih tema u nastavi“, rekla je državna tajnica te poručila da to može biti dobra polazišna točka za suradnju i sudjelovanje u školskim projektima, zajedničkim komemoracijama i istraživanjima onih skrivenih povijesti koje traže bolno suočavanje sa svojom vlastitom prošlošću te poruka da zaborava nema i ne smije biti, s ciljem svladavanja podjela i izgradnje budućnosti u kojoj će tolerancija, dijalog te međusobno poštovanje postati temelj i trajni zalog mira.

Konferencija je održana u Europskome centru judaizma koji je otvoren u listopadu prošle godine. Na konferenciji je sudjelovalo oko 200 uglednih uzvanika iz cijeloga svijeta, među kojima je bilo nekoliko ministara, državnih tajnika i direktora različitih židovskih udruženja, a predsjednika Vlade Republike Hrvatske službeno je predstavljao veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj, gosp. Filip Vučak.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja