Potpisan Program suradnje između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike za razdoblje 2018. - 2022.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i veleposlanik Slovačke Republike u Zagrebu, gospodin Juraj Priputen, potpisali su u petak, 19. siječnja 2018. godine, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Program suradnje između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike za razdoblje 2018. - 2022.

Ovim programom nastavlja se postojeća dobra suradnja između dviju država te se ostvaruju pretpostavke za međusobno jače povezivanje poticanjem izravne suradnje između ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja, visokih učilišta te znanstvenih i istraživačkih ustanova u područjima obrazovanja, znanosti i istraživanja, kao i sporta.

Nadalje, njime se podupire stvaranje prikladnih uvjeta za učenje i širenje jezika, književnosti, kulture i civilizacije druge države uz naglasak na potporu pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Slovačkoj Republici i slovačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a s ciljem očuvanja njihova jezika i kulture.

Također će se poticati razvoj i unaprjeđivanje razine nastave hrvatskoga jezika i književnosti na visokim učilištima u Slovačkoj Republici te slovačkoga jezika i književnosti na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj uz nastavak rada lektorata hrvatskoga jezika na Sveučilištu u Bratislavi te lektorata slovačkoga jezika na Sveučilištu u Zagrebu, kao i razmjenu stipendija.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja