Potpisan Memorandum o suradnji na istraživanjima fuzije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak potpisala je 20. lipnja u Madridu Memorandum o razumijevanju o suradnji na istraživanjima fuzije između Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Ministarstva znanosti, inovacija i sveučilišta Kraljevine Španjolske. Memorandumom se formalizira suradnja dvaju vodećih znanstvenoistraživačkih instituta - s hrvatske strane Instituta Ruđer Bošković, a sa španjolske strane instituta CIEMAT-a, koji sudjeluju u dizajniranju DONES-a (DEMO Oriented Neutron Source). DONES je ključni uređaj za testiranje materijala u ekstremnim uvjetima velikog zračenja ozračivanjem fuzijskih materijala.

Ministrica, koja je u posjet Madridu došla na poziv španjolskoga ministra znanosti, inovacija i sveučilišta Pedra Duquea, istaknula je tijekom bilateralnoga sastanka kako će se zemlje u svijetu, kada se za 20-ak godina bude gradila nuklearna elektrana DEMO, dijeliti na dvije skupine - na one koje imaju fuzijsku tehnologiju i one koje nemaju takvu tehnologiju. Surađivati na DONES-u znači biti u ekskluzivnome krugu i stoga je za cjelokupnu znanstvenu zajednicu u Republici Hrvatskoj ova suradnja sa Španjolskom iznimno važna. Ne manje važno jest i to što u ovakvim tehnološkim projektima važnu ulogu imaju i mnogobrojne tvrtke, rekla je ministrica Divjak, te je dogovoren zajednički hrvatsko-španjolski industrijski dan na kojemu će se predstaviti mogućnosti sudjelovanja gospodarskih subjekata u ovome projektu.

Dvoje ministara raspravljalo je u vrlo srdačnom i prijateljskom razgovoru o više tema vezanih uz europske znanstvene i obrazovne politike te je postignuta visoka suglasnost oko pristupa pojedinim pitanjima, posebice Europskoj mreži sveučilišta te nastavku programa Euratom. Ministar Duque također uviđa kako se za neke izazove nude različita rješenja te će podržati stajalište ministrice Divjak da je potreban uravnotežen i uključiv pristup koji isključuje neracionalno dupliranje resursa.

Ministrica Divjak pozvala je ministra Duquea u uzvratni posjet Republici Hrvatskoj što je on sa zadovoljstvom i prihvatio.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja