Otvoreno pismo ministrice Divjak ravnateljima 72 eksperimentalne škole

Poštovane ravnateljice i ravnatelji,

važan ste, dio našeg projekta eksperimentalne provedbe kurikularne reforme Škola za život i za početak Vam želim čestitati na izboru i zahvaliti na motiviranosti i spremnosti za promjenu.

Zajedno idemo u veliki iskorak i moja ključna poruka je da u reformi nećete biti sami. Svaka reforma uspijeva ili pada u učionici i zato je na meni, mom timu, zaposlenicima Ministarstva i nadležnih agencija da vam kroz cijelo putovanje budemo podrška.

Profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih djelatnika eksperimentalnih škola planiran je u tri oblika: uživo, online i savjetničkim posjetima.

Edukacije su započele webinarima već prošle godine, od ishoda učenja, preko upravljanja strukovnim školama pa sve do online usavršavanja za učitelje i nastavnike Informatike.

Online usavršavanje kontinuirano će se provoditi tijekom cijele 2018. stvarajući središnje mjesto gdje učitelji mogu naučiti nešto novo, komunicirati i surađivati s kolegama te zajednički osmišljavati aktivnosti za provedbu novih kurikuluma. Za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje škola koje će provoditi eksperimentalni program online edukacija započet će 9. travnja 2018. i biti najprije organizirana u pet online okruženja: razredna nastava, predmetna nastava, srednja škola, ravnatelji te stručni suradnici.

Za sve navedeno poslat ćemo vam detaljnije informacije i poveznice tijekom sljedećih dana.

Uz usavršavanje će biti dostupni i metodički priručnici u obliku otvorenih, digitalnih obrazovnih sadržaja, a svrha im je olakšati prelazak iz tradicionalnog modela nastavnih programa sa sadržajima na nove kurikulume s ishodima učenja. Metodički priručnici sadržavat će prijedloge aktivnosti, metode vrednovanja te različite ideje i savjete kako realizirati ishode učenja iz kurikuluma.

Svaku školu posjetit ćemo najmanje četiri puta, organizirajući savjetničke posjete tijekom kojih će savjetnički timovi pružati podršku razvoju vaše ustanove, pomoći u rješavanju dilema, a isti timovi bit će vam na raspolaganju online i tijekom cijele provedbe. Svaki dionik eksperimentalnog programa imat će našu podršku i osigurane sve potrebne uvjete za razvoj i kao što sam već naglasila nitko neće biti ostavljen sam.

Praćenje i evaluaciju eksperimentalnoga programa provodit će posebna radna skupina u kojoj su i stručnjaci za školsku psihologiju, a za provođenje eksperimentalnoga programa „Škola za život“ najodgovornije je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje priprema i organizira sve potrebne aktivnosti. Svi poslovi će se raditi u suradnji s drugim dionicima, poput agencija iz sustava odgoja i obrazovanja (AZOO, ASOO, NCVVO, AMPEU, CARNET).

Približan hodogram aktivnosti do kraja 2018.


Pred nama je iznimno zahtjevan proces, ali ujedno i prilika da konačno uvedemo prijeko potrebne promjene u hrvatske škole čije hitno uvođenje podržava više od 75% roditelja.

Hvala vam što dajete konkretnu potporu obrazovnoj reformi i aktivno sudjelujete u njezinu ostvarivanju. Trenutak za promjene ne postoji sam po sebi - mi ga zajedno stvaramo i zato sam neke osnovne ideje htjela osobno podijeliti s vama.

Vidimo se uskoro,

Vaša ministrica
Blaženka Divjak


Pisane vijesti | Priopćenja | Nacionalni kurikulum