Otvoren prvi znanstveno-istraživački centar „Metalska jezgra“ u Hrvatskoj

U petak, 29. siječnja 2021. godine, na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati projekta čija je ukupna vrijednost 35.629.523,12 kn. Iz Operativnoga program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, sufinancirano je 31.290.223,12 kn bespovratnih sredstava. Projekt je započeo 1. srpnja 2018. godine, a provedba je završila 1. veljače 2021. godine.

Kao nositelj projekta „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju - Metalska jezgra Čakovec“ Međimurska županija osnovala je i opremila prvu znanstveno-istraživačku ustanovu na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjenu provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske industrije i ostalih s njom povezanih industrija.

Osigurani su infrastrukturni preduvjeti za rad Metalske jezgre Čakovec: rekonstruiran je objekt u sklopu Centra znanja Međimurske županije, opremljeni su laboratoriji i prostori za edukaciju. Izrađen je organizacijski poslovni model suradnje partnera iz istraživačkoga tima te su zaposlena tri istraživača.

Metalska jezgra surađuje sa znanstveno-obrazovnim i istraživačkim organizacijama od samog osnivanja 2018. godine, posebice s partnerima na projektu Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu i Međimurskim veleučilištem u Čakovcu čiji stručnjaci čine istraživački tim Metalske jezgre. Djelovanje Metalske jezgre usmjereno je na istraživački rad, stvaranje novoga primjenjivog znanja, ubrzanje tehnološkoga razvoja, poboljšanje integracije istraživačkoga i poslovnoga sektora te transfer znanja.

Predstavljanje projekta možete pogledati na poveznici https://metalskajezgra.hr/zavrsna-konferencija-projekta/.Pisane vijesti | Projekti | EU fondovi