Otvoren natječaj za srednjoškolce, kandidate za nagradu „The ISABS Future Scientist Award“

  • Slika \slike\IzMedija\2019\3-2019\Hina-ISABS-3.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

19. ožujka 2019., Hina - Natječaj za srednjoškolce bit će otvoren do 1. svibnja, rezultati selekcijskoga postupka provest će ugledni svjetski i hrvatski znanstvenici, uključujući i dobitnike Nobelove nagrade, a bit će objavljeni 15. svibnja 2019. ...

Natječaj za srednjoškolce, kandidate za nagradu „The ISABS Future Scientist Award“, otvoren je u utorak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja uz potporu koju su tome projektu dali ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, predsjednik ISABS-a Dragan Primorac i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.   

Riječ je o zajedničkome projektu Međunarodnoga društva primijenjenih bioloških znanosti (International Society of Applied Biological Sciences - ISABS), Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencije za odgoj i obrazovanje pod nazivom „The ISABS Future Scientist Award“.

Natječaj za srednjoškolce bit će otvoren do 1. svibnja, rezultati selekcijskoga postupka provest će ugledni svjetski i hrvatski znanstvenici, uključujući i dobitnike Nobelove nagrade, a bit će objavljeni 15. svibnja 2019. na internetskim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja (mzo.gov.hr) te ISABS-a (www.isabs.net).

Nagrada „The ISABS Future Scientist Award“ dodjeljuje se srednjoškolcima s najbolje ocijenjenim radovima/esejima iz područja biologije čovjeka, kemije i genetike, a sastavni je dio međunarodne konferencije u organizaciji ISABS-a koja se svake dvije godine održava u Hrvatskoj i koja je, istaknuo je predsjednik ISABS-a, jedan od vodećih znanstvenih događaja u toj godini.

Nagrađeni u društvu nobelovaca na 11. ISABS-u u Splitu od 17. do 22. lipnja ove godine

Šest najboljih srednjoškolaca bit će nagrađeno i sudjelovanjem na 11. međunarodnoj konferenciji ISABS-a – „11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine” koje će se, najavio je Primorac, održati u Splitu od 17. do  22. lipnja ove godine.

Za Primorca današnji događaj ima i svojevrsnu simboliku jer prethodi Međunarodnome danu darovitih učenika koji se obilježava 21. ožujka.

Skup organiziraju ISABS, Mayo Clinic i Specijalna bolnica Sv. Katarina u suradnji s Američkom akademijom za forenzične znanosti, Sveučilištem Penn State, Sveučilištem New Haven, Sveučilištem George Washington, Institutom za antropologiju, tvrkom Genos te s nekoliko hrvatskih sveučilišta i znanstvenih organizacija, a pokrovitelj događaja je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Nagrađeni će, rekao je Primorac, na konferenciji predstaviti sažetke svojih radova i sudjelovati na jednom posebnom događaju pod nazivom „Nobel Spirit“ gdje će vrhunski znanstvenici sat vremena razgovarati o smjeru kojim će se razvijati medicina u 21. stoljeću. Najavio je da će na konferenciji sudjelovati i četiri dobitnika Nobelove nagrade - prof. dr. Paul Modrich, prof. dr. Thomas Sudhoff, prof. dr. Avram Hershko i prof. dr. Robert Huber.

Kako je najavio, neke od predviđenih tema konferencije su i translacijska i personalizirana medicina, stanična, genska i imunoterapija, regenerativna medicina, genomika, novi postupci u otkrivanju i liječenju malignih bolesti, epigenetika, nove metodologije u molekularnoj dijagnostici, prenatalna dijagnostika, forenzična i komparativna genetika, forenzična fenotipizacija i DNA baze podataka te antropološka genetika.

Primorac je s okupljenima podijelio i, kako je rekao, ekskluzivnu informaciju da će tijekom kongresa javnost biti obaviještena o novim iskoracima u medicinskoj dijagnostici, kao i novim oblicima liječenja teških bolesti sukladno konceptu personalizirane (precizne) medicine.

Potpora ministrice Divjak i veleposlanika Kohorsta

Ministrica Divjak poduprla je projekt, podsjetila da je Dragan Primorac idejni začetnik nagrade koju smatra važnom jer potiče učenike na izvrsnost, što je jedan od preduvjeta za jačanje njihove inovativnosti.

Smatra osobito važnim da učenici usvoje znanstveni način razmišljanja, da nauče znanstveno obrazlagati svoja stajališta i rezultate, a posebice je istaknula komponentu primijenjenih znanosti zbog koje je, ocijenila je, ova nagrada izrazito važna.

I za veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Republici Hrvatskoj Roberta Kohorsta riječ je o važnoj i uspješnoj suradnji hrvatskih i američkih znanstvenika koju, istaknuo je, podupire i Veleposlanstvo SAD-a.

Podsjetio je i na dugogodišnju upješnu suradnju u sklopu Fulbrightova programa čije su ugledne stipendije dobili mnogi hrvatski znanstvenici i javni radnici.

Preuzeto s Hine.
 



Stranica | Priopćenja | Međunarodna suradnja