Osnivanje lektorata u Čileu

Državni tajnik doc. dr. sc. Matko Glunčić i rektor Sveučilišta Magallanes Juan Oyarzo potpisali su Memorandum o osnivanju lektorata hrvatskoga jezika na Sveučilištu Magallanes u Punta Arenasu: http://www.umag.cl/vcm/?p=26349

Time je Ministarstvo znanosti i obrazovanja učinilo značajan iskorak u daljnjoj afirmaciji hrvatskoga jezika u svijetu jer je riječ o trećem lektoratu hrvatskoga jezika u Južnoj Americi (uz već postojeće lektorate na Sveučilištu u Buenos Airesu te Sveučilištu u Rosariju u Argentini). Uz to, lektoratom će se uspostaviti tješnji kontakti Republike Hrvatske i hrvatske zajednice u Čileu, a sve s ciljem kvalitetnije obostrane suradnje i korištenja potencijala hrvatskih znanstvenika i stručnjaka.

Osim što je posjetio mnogobrojne hrvatske zajednice, gradonačelnika Punta Arenasa te župana regije Magallanes, državni tajnik Glunčić posjetio je i CONICYT (Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica) - Nacionalnu komisiju za znanstvena i tehnološka istraživanja. Naime, još 2005. godine održana je hrvatsko-čileanska znanstvena radionica te je tom prigodom dogovoreno zasjedanje mješovitog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Republike Hrvatske i Republike Čile na kojem se trebao utvrditi odabir i način financiranja određenoga broja znanstvenoistraživačkih projekata iz prioritetnih područja za obje zemlje, no nije došlo do realizacije dogovorenoga.

U iznimno prijateljskoj atmosferi obje strane su zaključile kako je nužno žurno obnoviti prekinute kontakte te su dogovoreni konkretni koraci koji bi trebali rezultirati skorim raspisivanjem natječaja za sufinanciranje hrvatsko-čileanskih znanstvenoistraživačkih projekata. Uz to, razmatrani su i dogovoreni modeli mobilnosti studenata i akademskog osoblja, što će u konačnici rezultirati kvalitetnijim  odnosima među našim prijateljskim zemljama.



Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja