Održano 9. zasjedanje hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju

  • Slika \slike\MedunarodnaSuradnja\2019\Kina-30-10-2019\IMG_3141-3-1.jpg
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu je 28. listopada 2019. godine održano 9. zasjedanje hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, utemeljeno u skladu s Ugovorom o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je gosp. Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a kinesko gosp. CHEN Linhao, zamjenik direktora Odjela za međunarodnu suradnju u Ministarstvu znanosti i tehnologije Narodne Republike Kine.

Tijekom zasjedanja razmijenjene su informacije o znanstveno-tehnološkoj politici, programima i prioritetima Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, analizirana je provedba zajedničkih projekata dogovorenih na 8. zasjedanju, izvršen je izbor projekata za razdoblje 2019. - 2021. te su dogovorene buduće aktivnosti znanstvene suradnje uz raspravu o zajedničkoj potpori istraživačkim i razvojnim projektima te razvoju hrvatsko-kineske znanstvene, tehnološke i inovacijske platforme za suradnju. Obje strane iskazale su iznimno zadovoljstvo analizom dosadašnjih bilateralnih projekata koji su rezultirali mnogobrojnim objavljenim znanstvenim člancima, konferencijama te patentima.

Povjerenstvo je razmotrilo 55 projektnih prijedloga koji su, u skladu s kriterijima natječaja, bili prijavljeni na Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-kineskih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2019. - 2021. U skladu s prioritetima navedenim u natječaju, hrvatsko-kinesko povjerenstvo odobrilo je ukupno 35 projekata.

Strane su raspravljale o mogućnostima unaprjeđenja bilateralne projektne suradnje u sklopu Platforme za suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe („17 + 1“) i Obzora 2020./Obzora Europa.

Povjerenstvo se suglasilo da će sljedeći natječaj za sufinanciranje zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata između RH i NR Kine za razdoblje 2022. - 2024. godine biti objavljen u prvoj polovici 2021. godine. Odluku o odabiru donijet će Zajedničko povjerenstvo do kraja 2021. godine na svome 10. zasjedanju.
 

Stranica | Priopćenja | Međunarodna suradnja