Održano 18. zasjedanje Zajedničkog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Republike Hrvatske i Republike Slovenije



U Ljubljani je 24. veljače 2023. godine održano 18. zasjedanje Zajedničkog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je g. Staša Skenžić, načelnik Samostalnog sektora za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a slovensko gđa Tina Vuga, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Ministarstva obrazovanja Republike Slovenije (za Ministarstvo visokog obrazovanja, znanosti i inovacija).

Izaslanstva su razmijenila informacije o aktivnostima u području znanosti i uključivanja u međunarodne programe i projekte, kao i o nacionalnim prioritetima i strateškim ciljevima u području znanosti, istraživanja i razvoja. Također, prepoznala su buduće mogućnosti za nastavak sudjelovanja u europskim istraživačkim programima, projektima prekogranične suradnje i osnivanju europske istraživačke infrastrukture te se dogovorila o kontinuiranoj razmjeni iskustava u području apsorpcije sredstava europskih strukturnih fondova za znanost i istraživanje.

Povjerenstvo je razmotrilo 71 projektni prijedlog koji je, u skladu s kriterijima natječaja, bio prijavljen na Natječaj za sufinanciranje znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-slovenske suradnje za razdoblje 2023. - 2025. U skladu s prioritetima obiju država, Zajedničko povjerenstvo odobrilo je ukupno 50 projekata. Predviđeno razdoblje sufinanciranja projekta je od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2025. godine.

Zajedničko povjerenstvo suglasilo se da će se sljedeći natječaj za prijavu projekata objaviti najkasnije do 15. veljače 2024. godine, a predviđeno je da će prihvaćeni projekti započeti s izvedbom početkom 2025. godine.

Pisane vijesti | Projekti | Međunarodna suradnja