Održano 10. zasjedanje hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju

  • Slika
  • Slika

U Ningbou je 19. svibnja 2023. godine održano 10. zasjedanje hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, utemeljeno u skladu s Ugovorom o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine.

U skladu s Ugovorom o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine, potpisanim u Pekingu 11. lipnja 1994. godine te Protokolom 9. zasjedanja hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, 10. zasjedanje hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju održano je u Ningbou u Kini, 19. svibnja 2023. godine.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je g. Ivica Šušak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a kinesko izaslanstvo predvodio je g. Zhang Guangjun, zamjenik ministra Ministarstva znanosti i tehnologije Narodne Republike Kine. 

Tijekom zasjedanja razmijenjene su informacije o znanstveno-tehnološkoj politici, programima i prioritetima Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, analizirana je provedba 37 zajedničkih znanstvenih projekata dogovorenih na 9. zasjedanju. Dogovorene su buduće aktivnosti znanstvene suradnje uz raspravu o zajedničkoj potpori istraživačkim i razvojnim projektima te daljnje produbljivanje pragmatične suradnje u znanosti, tehnologiji i inovacijama. 

Obje strane raspravljale su o mogućnostima unaprjeđenja bilateralne projektne suradnje u sklopu Platforme za suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe („14 + 1“) i iskazale iznimno zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim projektima koji su rezultirali mnogobrojnim objavljenim znanstvenim člancima, konferencijama i patentima te se usuglasile da će se 11. zasjedanje Povjerenstva održati u Hrvatskoj 2025. godine.

U sklopu posjeta hrvatsko izaslanstvo obišlo je lektorat hrvatskoga jezika na Sveučilištu za strane studije u Pekingu i susrelo se s lektorom i studentima hrvatskoga jezika koji su prezentirali zavidnu razinu znanja hrvatskoga jezika i kulture.

Izaslanstvo je posjetilo i Sveučilište u Šangaju čija je suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu 2012. godine rezultirala otvaranjem Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu, koje uspješno provodi jezične programe i kulturne događaje u osam hrvatskih gradova.

Uz navedeno, izaslanstvo je posjetilo mnoge centre izvrsnosti i inovacija na sveučilišnoj i poduzetničkoj razini te razgovaralo o intenziviranju znanstvene suradnje i njezinoj uključenosti i značaju za gospodarstva obiju država.

Državni tajnik Ivica Šušak održao je pozdravni govor na 2. China-CEEC Forum for Young Science & Technology Talents na kojem su sudjelovali i inovatori iz Hrvatske te sudjelovao u dodjeli nagrada najboljim inovatorima.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja