Održana inicijalna rasprava za pristup Hrvatske OECD-u na 123. sjednici vijeća OECD-a

  • Slika
  • Slika
Na 123. sjednici Vijeća OECD-a (Organisation for Economic Co-operation and Development) za politike u znanosti i tehnologiji (CSTP), koja je održana od 17. do 20. listopada 2023. godine u Parizu, održana je inicijalna rasprava za pristup Hrvatske OECD-u s tehničkim osvrtom nakon održane „fact-finding“ misije i procjene hrvatskoga znanstvenog, tehnologijskog i inovacijskog sustava.

Predsjednik CSTP Vijeća gosp. Yongsuk Jang i predstavnik Tajništva gosp. Mario Servantes ukratko su obrazložili preliminarna opažanja o napretku Hrvatske u pogledu ostvarenih reformi u sklopu STI sustava te dali pozitivno mišljenje o napretku hrvatske u postizanju znanstveno-istraživačkih ciljeva.
   
Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić održao je prezentaciju znanstveno- istraživačkog sustava u Hrvatskoj te se osvrnuo na aktualne strateške inicijative i reforme koje su u tijeku. 

Države Austrija, Portugal, Švicarska i Španjolska postavile su dodatna pitanja, na što je predstavnik dr. sc. Hrvoje Meštrić uspješno odgovorio. Dodatno su Kostarika, Slovenija i predstavnici Europske unije dali potporu Republici Hrvatskoj u pristupanju ovome Vijeću.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija