Održana 6. sjednica Mješovitog hrvatsko-njemačkog stručnog povjerenstva za obrazovanje hrvatskih učenica i učenika u Saveznoj Republici Njemačkoj

Dana 26. i 27. svibnja 2021. godine održana je 6. sjednica Mješovitog hrvatsko-njemačkog stručnog povjerenstva za obrazovanje hrvatskih učenica i učenika u Saveznoj Republici Njemačkoj. Voditelj hrvatskog izaslanstva bio je mr. sc. Želimir Kramarić, načelnik Samostalnog sektora za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje. Voditelj njemačkog izaslanstva bio je Mathias Richter, državni tajnik u Ministarstvu za školstvo i obrazovanje savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija. Zamjenik voditelja njemačkog izaslanstva bio je, u svojstvu predstavnika Savezne vlade, gospodin Vito Cecere, povjerenik za međunarodnu znanstvenu politiku, obrazovnu i istraživačku politiku i vanjsku kulturnu politiku Ministarstva vanjskih poslova. 

Mješovito hrvatsko-njemačko povjerenstvo za obrazovanje hrvatskih učenica i učenika u SR Njemačkoj utemeljeno na sjednici hrvatsko-njemačke Mješovite komisije u dvorcu Bežanec od 17. – 19. svibnja 1995. godine, a prva sjednica održana je u svibnju 1996. u Brelima.

Na sjednici su tematizirane obrazovna zastupljenost hrvatskih učenica i učenika u redovnim školama te organizacija nastave hrvatskoga jezika i kulture u SR Njemačkoj.

Voditelj hrvatskoga izaslanstva g. Kramarić naglasio je kako je Republika Hrvatska snažno zainteresirana za dobrobit djece hrvatskog podrijetla u svim zemljama te da stoga podupire njegovanje hrvatskoga jezika diljem svijeta.

Hrvatsko je izaslanstvo zahvalilo njemačkoj strani na osljetljivosti, spremnosti za dijalog i potporu kod poboljšanja u organizaciji nastave u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, mogućnosti certificiranja znanja hrvatskoga jezika te unošenja u svjedodžbe napomena o pohađanju hrvatske nastave.

Mislim da svakako možemo biti zadovoljni razumijevanjem njemačke strane za obrazovanje hrvatskih učenica i učenika u SR Njemačkoj i postignutim dogovorima, zaključio je Kramarić.

Stranica | Priopćenja | Međunarodna suradnja