Održana 5. sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća

  • Slika \slike\Priopcenja\2019\9-2019\niv-20-9-2019.jpg
  • Slika

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je 5. sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća (NIV).

NIV je strateško tijelo za koordinaciju provedbe Strategije pametne specijalizacije (S3) za razdoblje od 2016. - 2020. godine, s ciljem učinkovitijeg korištenja potencijala za istraživanje, razvoj i inovacije. U modelu rotirajućeg predsjedanja, NIV-om supredsjedaju ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Na održanoj sjednici predstavljene su prilike koje otvaraju partnerstva i misije u okviru Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije. Članovi NIV-a, kao i uzvanici iz drugih ministarstava upoznati su s mogućnostima koje se nude u sljedećem financijskom razdoblju za povezivanje znanstvenih institucija i poslovnog sektora te državnih institucija kroz partnerstva i misije.

Savjetodavno tijelo za NIV je Inovacijsko vijeće za industriju Republike Hrvatske koje je nadležno za provedbu Strategije poticanja inovacija. Članovi NIV-a na sjednici su dobili redovni izvještaj o radu vijeća za industriju te izvještaj o provedbi Strategije poticanja inovacija.

Uz navedene teme, zbog izričite važnosti, na dnevni red je dodano i glasovanje o slanju Zaključka Nacionalnog inovacijskog vijeća Vladi Republike Hrvatske i hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu. S obzirom da titule novoizabranih Povjerenika u Europskoj komisiji ne spominju obrazovanje i istraživanje, zaključak bi ukazao na stav NIV-a o davanju važnosti navedenih područja. Na sjednici je jednoglasno podržan prijedlog slanja Zaključka.

Pisane vijesti | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a