Održan uvodni sastanak inicijative HEInnovate

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je 24. studenoga 2017. godine uvodni sastanak inicijative HEInnovate.

HEInnovate je okvir za razvoj inovativnoga i poduzetničkoga kapaciteta visokih učilišta koji je kreiran na inicijativu stručnjaka u sklopu University Business Foruma 2011. godine. Inicijativu HEInnovate zajednički provode Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Europska komisija.

HEInnovate je zamišljen i kao besplatan alat za samoprocjenu koji samostalno mogu koristiti sva visoka učilišta.

U sklopu inicijative HEInnovate Europska komisija i OECD u protekloj akademskoj godini proveli su Country review u pet država Europske unije kojim je provedena dubinska analiza stanja u poduzetništvu i inovacijama u visokom obrazovanju uključenih zemalja. Analizom stanja uključene zemlje dobile su informacije o pozitivnim primjerima, a dane su preporuke za daljnji napredak visokih učilišta u razvoju poduzetništva, veze sa zajednicom i primjenu inovativnih pristupa u nastavnom i znanstvenom radu.

Na uvodnom sastanku sudjelovali su predstavnici OECD-a i Europske komisije koji su predstavili inicijativu HEInnovate, predstavnici gotovo svih hrvatskih visokih učilišta te članovi Koordinacijske skupine za provedbu HEInnovate inicijative.

Dana 23. studenoga 2017. godine održani su pripremni sastanci između predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja te predstavnika OECD-a i Europske komisije, nacionalne stručnjakinje i Koordinacijske skupine.

Tim stručnjaka koji će angažirati Europska komisija i OECD obići će šest visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i pripremiti nacionalno izvješće koje će se fokusirati na sljedeće dimenzije:
  • Razmjena znanja i suradnja
  • Organizacijski kapaciteti
  • Priprema i podupiranje poduzetnika.
Prezentacije s uvodnoga sastanaka koje su održali predstavnici Europske komisije i OECD-a nalaze se ispod:

Presentation of the HEInnovate country reviews: Findings from the 1st round of country reviews (EC/OECD) and review methodology with Q&A, autori: Giulia Ajmone Marsan, Peter Baur i Andrea-Rosalinde Hofer
 
Kick off meeting - HEInnovate review of Croatia, Zagreb, autori: Giulia Ajmone Marsan, Peter Baur i Andrea-Rosalinde Hofer

Pisane vijesti | Priopćenja | Visoko obrazovanje