Održan 1. sastanak Nacionalne skupine za razvoj sustava za praćenje osoba s kvalifikacijama

  • Slika \slike\Vijesti\2019\2\1 sastanak Nacionalne skupine za razvoj sustava za praćenje osoba s kvalifikacijama -1.jpg
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja 28. siječnja 2019. održan je 1. sastanak Nacionalne skupine za razvoj sustava za praćenje osoba s kvalifikacijama. Voditeljica Nacionalne skupine mr. sc. Ana Tecilazić Goršić izvijestila je nazočne o razvojnim politikama i strateškim kontekstom vezanim uz praćenje osoba s kvalifikacijama na europskoj i nacionalnoj razini te očekivanjima od rada Nacionalne skupine.  Članovi Nacionalnoga istraživačkog tima za provedbu pilot-istraživanja Eurograduate i hrvatski predstavnici u Stručnoj skupini Europske komisije za praćenje osoba s kvalifikacijama na razini EU-a, prof. dr. sc. Ivan Rimac i doc. dr. sc. Teo Matković, izvijestili su nazočne o provedbi pilot-istraživanja Eurograduate te ciljevima i planovima rada Stručne skupine.

Predstavnici dionika prezentirali su svoje aktivnosti i iskustva vezana uz praćenje osoba s kvalifikacijama iz perspektive Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, Hrvatskoga studentskog zbora, Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje i Državnoga zavoda za statistiku.

S obzirom na postojanje niza različitih aktivnosti i inicijativa koje nisu međusobno usklađene i ne ostvaruju sinergijski učinak, na činjenicu da informacijski sustavi koji se vode u različitih dionika nisu interoperabilni da bi omogućili funkcionalnu razmjenu podataka te na nedostatak relevantnih podataka na nacionalnoj razini, sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo zbog osnivanja ovakve skupine koja će razmjenom informacija i primjera dobre prakse, predlaganjem izvora, alata i metodologije za praćenje zapošljivosti poticati daljnji razvoj i izgradnju nacionalnoga sustava praćenja osoba koje su završile ili napustile strukovno obrazovanje i osposobljavanje, visoko obrazovanje i obrazovanje odraslih.
 



Pisane vijesti | Priopćenja | Visoko obrazovanje