Odgovori na česta pitanja vezana uz nabavu udžbenika obveznih predmeta za školsku godinu 2019./2020.

Moja škola nije na popisu, nedostaje udžbenika za neki predmet, imamo učenike s teškoćama, ali nije odabran udžbenik, u međuvremenu se promijenio prvi i drugi strani jezik, udžbenici na jeziku i pismu nacionalnih manjina i sl.?

Popis koji je dostupan na poveznici u dopisu nastao je iz dokumenta koji je objavljen 1. lipnja 2014. godine i od tada se nije mijenjao.

Dostupan je na poveznici https://mzo.gov.hr/vijesti/konacne-liste-odabranih-udzbenika-i-pripadajucih-dopunskih-nastavnih-sredstava-prema-odabiru-strucnih-aktiva-u-osnovnim-i-srednjim-skolama/1031

Kako bismo Vam olakšali, iz popisa smo izbacili udžbenike za izborne predmete i dopunska nastavna sredstva za koje nisu osigurana sredstva, odnosno koja neće biti financirana sredstvima iz Državnoga proračuna.

Jasno je da je u proteklih pet godina došlo do nekih izmjena. Mi nećemo revidirati popis, on je tu kako bi vam bio orijentir. Važno je da nabavite udžbenike za obvezne predmete (one koji su to sada, a ne 2014. godine), odnosno ako imate učenike s teškoćama možete za njih nabaviti udžbenike iako ih niste odabrali i predvidjeli 2014. godine.

Oni udžbenici koji se u ovome trenutku koriste u vašim školama koristit ćete i u školskoj godini 2019./2020., osim za 1. i 5. razred, odnosno Kemiju, Fiziku i Biologiju u 7. razredu. Od tih „postojećih udžbenika“ sredstva u Državnome proračunu osigurana su za OBVEZNE predmete.

Udžbenike za izborne predmete, kao i druge obrazovne materijale (rane bilježnice, zbirke zadataka, atlase, likovne mape, kutije za tehnički i sl.) nabavljat će ili osnivači ili roditelji (kako je bilo i do sada).

Vezano uz udžbenike na jeziku i pismu nacionalnih manjina koji nisu na popisu i koji su kasnije prevedeni, škola može naručiti udžbenike obveznih predmeta sukladno potrebama iako nisu na popisu.

Kako ćemo obaviti nabavu i kako će izgledati proces plaćanja?

Nabavu udžbenika potrebno je provesti sukladno važećim propisima i zakonima koji reguliraju postupak javne nabave. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije nadležno tumačiti navedene regulative, za to je nadležno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Hoće li proces nabave obaviti škola ili osnivač te od koga i kojim postupkom će nabavu provesti ne možemo sugerirati. Faktura će biti naslovljena na onoga tko provodi nabavu (škola, grad, županija, općina), ne na Ministarstvo, a sredstva za plaćanje osigurana su u Državnome proračunu.

Dakle, stranka koja pokreće postupak (škola, grad, županija, općina) ne mora imati osigurana sredstva za udžbenike, dopis Ministarstva financija koji smo vam poslali podloga je za pokretanje postupka.



Pisane vijesti | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje