Objava informacije o radionici - „Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju”

„Space powering the Green Deal and the Digital Economy“
5. - 6. ožujka 2020., Sveučilište u Zagrebu - Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska ul. 3

Prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a izraženi su u četiri stupa:

Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Svemir, općenito, a posebno podaci sustava za opažanje Zemlje (Earth Observation - EO), mogu znatno pridonijeti svim prioritetnim ciljevima uz niz aktivnosti kao što su programi koje su nedavno odobrili ministri ESA-e ili, pak, budući svemirski program EU-a, a posebno njegova komponenta Copernicus.

Satelitske tehnologije, posebno promatranje Zemlje, postale su prijeko potrebne za mjerenje napretka prema ciljevima koje je postavila UN-ova Agenda 2030, kao i za održivi razvoj i zeleni sporazum koji je predložila Europska komisija. Europsko vodstvo u promatranju Zemlje čini golemo bogatstvo dostupnih podataka za operativno praćenje okoliša i sigurnosti u Europi.

Zajedno s promjenama paradigme izazvane informacijskom tehnologijom, kao što su veliki skupovi podataka i umjetna inteligencija ili minijaturni sateliti, otvaraju se nove mogućnosti za digitalno gospodarstvo i omogućuje novim sudionicima iz svih država članica, posebno MSP-ovima, da predlože inovativne usluge prema održivijem gospodarstvu. Europa mora iskoristiti ovu priliku za poticanje inovacija i zapošljavanja u novim uslužnim sektorima.

Nadalje, podaci i usluge promatranja Zemlje (EO) predstavljaju alat za podupiranje multilateralne i otvorene suradnje, u prilog vladavini prava, sigurnosti okoliša te dobrim odnosima u susjedstvu i stabilnosti, s posebnim naglaskom na regionalne perspektive kao što su suradnja na jugoistoku Mediterana i zapadnom Balkanu.

Radionica će biti prilika za suočavanje s potrebama i rješenjima te razmjenu ideja među sudionicima - tvorcima politika, znanstvenicima, pružateljima usluga te stručnjacima za aplikacije koje koriste podatke EO-a.

Radionicu zajednički organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Europska svemirska agencija (ESA) pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Sudjelovanje je besplatno. Radni jezik je engleski.

Više detalja o radionici bit će dostupno uskoro na web stranici događaja.



Najave | Projekti | Međunarodna suradnja