Obavijest školskim ustanovama - Odluka Stožera (12.11.2021.)

Poštovane ravnateljice i ravnatelji,
 
nastavno na Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova (https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20-%20obvezno%20testiranje.pdf), a koja se odnosi i na odgojno-obrazovne ustanove.
 
Ovim putem naglašavamo sljedeće:
  • Za provođenje odluke zaduženi su poslodavci, odnosno ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova te oni određuju na koji način (tko i gdje) će se kontrolirati tko od zaposlenika ima kakvu potvrdu.
  • Ravnatelj/ravnateljica može unaprijed prikupiti tko od zaposlenika ima potvrde temeljem kojih ostvaruje izuzeće od testiranja iz točaka III. i VII. Odluke i voditi računa do kojega datuma one vrijede, a za ostale zaposlenike koji imaju obavezu testiranja provjeru iz točke II. Odluke može raditi u unaprijed definiranim danima jer je Odlukom definirana obveza testiranja zaposlenika samo dva puta unutar 7 dana.
  • Ukoliko netko od zaposlenika ne želi ravnatelju/ravnateljici dati potvrdu (ako je posjeduje) kojom dokazuje izuzeće od testiranja iz točaka III. i VII. dužan je testirati se u skladu s točkom II. Odluke.
  • Popis mjesta gdje se može obaviti testiranje brzim antigenskim testom nalazi se na stranicama Stožera civilne zaštite (https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/popis-zdravstvenih-ustanova-i-laboratorija-covid-testiranja-4352/4352) .  
  • Odgojno-obrazovne ustanove će nadoknaditi trošak zaposleniku odgojno-obrazovne ustanove, pomoćnicima u nastavi, stručno-komunikacijskim posrednicima i studentima na praktičnoj nastavi u ustanovi temeljem računa ovlaštenog testnog mjesta kojeg donesu te će zbirni zahtjev za nadoknadu troškova (okvirno jednom mjesečno ovisno o financijskim mogućnostima ustanove) odgojno-obrazovna ustanova dostaviti Ministarstvu. Zahtjev mora sadržavati popis osoba, količinu nabavljenih testova te iznose po osobi i ukupni iznos za sve u vremenskom intervalu te preslike računa. Isti se dostavlja na adresu Ministarstva zemaljskom poštom te elektroničkom poštom na adresu: odgojiobrazovanje@mzo.hr
  • Ako netko od osoba navedenih u prethodnoj točki, koji temeljem Odluke ima obavezu testirati se, odbije testiranje neće mu biti omogućen dolazak na radno mjesto sukladno točki VI. Odluke. 
  • Obveza iz točke I. Odluke odnosi se i na sve posjetitelje koji dolaze u službene prostorije, uključujući i roditelje, osim u slučajevima i za osobe iz točke IX. Odluke. 
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje