Natječaj za izgradnju i opremanja vrtića vrijedan 1,22 milijardi kuna

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak natječaj za izgradnju i opremanje vrtića vrijedan 1,22 milijardi kuna, kojem je cilj otvoriti novih 22.500 vrtićkih mjesta.

Do kraja 2026. kanimo stvoriti uvjete da 90 posto djece u dobi od tri godine do polaska u školu može sudjelovati u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, što će omogućiti bolji obrazovni ishod djece, a Hrvatska će uhvatiti korak sa svijetom i Europom, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Stopa sudjelovanja u predškolskom odgoju u Hrvatskoj još je uvijek među najnižima u EU.

U razdoblju od 2004. do 2016. broj djece koja pohađaju redovne vrtićke ili jasličke programe u Hrvatskoj porastao je za 37,2 posto, dok je broj dječjih vrtića porastao za 34,7 posto.

Vlada je od 2017. uložila dvije milijarde kuna u 498 vrtića u Hrvatskoj, a s ovim ulaganjima ukupan iznos će dosegnuti 3,43 milijarde kuna, kazao je Plenković.

Postignuta razina je i dalje znatno ispod "Barcelonskih ciljeva" o 33 posto jasličke djece i 90 posto djece vrtićke dobi, koja trebaju biti obuhvaćena odgojem i obrazovanjem, odnosno cilja Europskog prostora obrazovanja da 96 posto djece između treće godine života i polaska u osnovnu školu bude obuhvaćeno predškolskim programima.

Natječaj za gradove, općine i županije otvoren 60 dana

Prvi natječaj se odnosi na izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, raspolaže se s 1,22 milijardi kuna, a zajedno s drugim natječajem će iznositi 1,62 milijarde kuna.

Natječaj se objavljuje 22. travnja, prijave se počinju primati 2. svibnja, a bit će otvoren 60 dana. Mogu se prijaviti gradovi, općine i županije.

Već dugo radimo s gradovima i županijama i puno je projekata pripremljeno, tako da očekujemo intenzivne aplikacije na natječaj te da će se novac koji je predviđen u prvom krugu brzo realizirati, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Natječaj je podijeljen u dva kruga jer postoji broj jedinica lokalne uprave koje još nisu riješile sve imovinsko-pravne odnose ili je nekim općinama trebalo više vremena da pripreme dokumentaciju, kazao je Fuchs.

Plenković je podsjetio da je Hrvatskoj kroz Nacionalni plan oporavka odobreno 47,5 milijardi kuna dodavši da postupci idu dobro i da će do lipnja ispuniti svih 25 ciljeva.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje