Najava završne konferencije projekata Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) i Dodjela stipendija studentima nižega socio-ekonomskog statusa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira završnu konferenciju projekata Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) i Dodjela stipendija studentima nižega socio-ekonomskog statusa koja će se održati u petak 3. lipnja 2022. godine s početkom u 10 sati, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Cilj konferencije je predstavljanje provedbe projektnih aktivnosti projekata Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) i Dodjela stipendija studentima nižega socio-ekonomskog statusa.

Postupak dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti i dodjele socio-ekonomskih stipendija provodio se u sklopu projekata UP. 03.1.2.01.0001 i UP. 03.1.2.02.0001 Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupno je dodijeljeno 17.000 STEM stipendija i 50.000 SOCIO stipendija tijekom pet akademskih godina. Rata stipendije isplaćivala se u svakoj akademskoj godini od listopada do lipnja u iznosu od 1.200,00 HRK. 

Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM)

Cilj dodjele bio je usmjeravanje na studijske programe koji imaju najveću perspektivu generiranja ekonomskoga rasta u Hrvatskoj uz poticanje strukturnog usklađivanja obrazovanja i kvalifikacija s potrebama tržišta rada te unaprjeđenje kvalificiranosti i dostupnosti visokog obrazovanja. 
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 186.068.250,00 HRK te je financiran iz Europskoga socijalnog fonda (85 %) uz 15 % nacionalnoga sufinanciranja.  

Dodjela stipendija studentima nižega socio-ekonomskog statusa

Projekt je omogućio veću dostupnost visokom obrazovanju studentima slabijega socio-ekonomskog statusa pa tako i njihovoj završnosti, što je u skladu s ciljem projekta i svrhom unaprjeđenja socijalne dimenzije visokog obrazovanja. Osiguravanjem izravne potpore omogućila se veća uključenost studenata nižega socio-ekonomskog statusa u visoko obrazovanje koji u suprotnom ne bi imali mogućnost studiranja. 
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 321.067.050 HRK te je financiran iz Europskoga socijalnog fonda (85 %) uz 15 % nacionalnoga sufinanciranja, uz sinergiju sredstava iz Državnoga proračuna.  

Na završnoj konferenciji bit će predstavljene analize petogodišnjih postupaka dodjele STEM i socio-ekonomskih stipendija. 

Konferencija je namijenjena dionicima i institucijama u području visokog obrazovanja te ostalim tijelima koji pridonose unaprjeđenju i usmjeravanju na visoko obrazovanje. 


Najave | Stipendije | Visoko obrazovanje